Valsts kase piešķirs pašvaldībām aizdevumus kopumā 670 000 latu

"Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanas dēļ Valsts kase (VK) plāno piešķirt aizdevumus četrām pašvaldībām kopumā 670 tūkstošu latu apmērā, aģentūru BNS informēja VK biroja vadītājas vietniece Sandra Gīle.

Viņa pastāstīja, ka Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles padome ārkārtas sēdē trešdien atbalstīja Jaunpiebalgas novada pašvaldības, Kārsavas novada pašvaldības, Dagdas novada pašvaldības un Dundagas novada pašvaldības pieprasījumus par valsts aizdevumu ņemšanu no VK par kopumā 670 tūkstošiem latu.

Tostarp Dagdai plānots piešķirt aizdevumu 300 tūkstošu latu apmērā, Kārsavai – 230 tūkstošu latu apmērā, Dundagai un Jaunpiebalgai – 70 tūkstošu latu apmērā katrai.

Aizdevuma atmaksas termiņš ir 2011.gada beigas, bet piemērojamā procentu likme – 1,58% gadā no saņemtās, bet neatmaksātās summas.

Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis, aģentūrai BNS pastāstīja – lai gan pašvaldībām "Latvijas Krājbankā" ir iesaldēti daudz lielāki līdzekļi, pašvaldības apzināti esot aizņēmušās tikai tik, cik nepieciešams, lai novērstu radušās problēmas. "Pašvaldības aizņēmās tikai nelielu daļu, salīdzinot ar tiem līdzekļiem, kas bankas darbības pārtraukšanas dēļ tagad nav pieejami – Kārsavai bankā palika 700 tūkstoši, Dagdai – 500 tūkstoši, Jaunpiebalgai – 200 tūkstoši. Pašvaldības jau domā, kā aizņemto naudu varēs atdot, līdz ar to izvairījās ņemt lieku naudu," paskaidroja Jaunsleinis.

Viņam nav informācijas, ka kādai citai pašvaldībai būtu nepieciešama palīdzība saistībā ar "Latvijas Krājbankas" problēmām. "Lai gan daudzām pašvaldībām ir iesaldēti līdzekļi, šīm pašvaldībām tie bija vienīgie finanšu līdzekļi. Taču, ja ir vēl kāda pašvaldība, kurai būtiska līdzekļu daļa ir iesaldēta bankā, mēs mēģināsim tikpat operatīvi kā šodien [trešdien] atrisināt šo problēmu," norādīja Jaunsleinis.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra. Bankas problēmu dēļ vairākas Latvijas pašvaldības palikušas bez brīvajiem līdzekļiem.

Savukārt Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces – bankas "Snoras" – akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Svarīgākais