VSAA nodaļās dienas laikā saņem līdz 300 iesniegumu pensiju un pabalstu saņemšanai

Saistībā ar "Latvijas Krājbankas" darbības apturēšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) lielākās nodaļas otrdien saņemti 200 līdz 300 iesniegumu pensiju un pabalstu saņemšanai, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja VSAA direktore Inese Šmitiņa.

"Cilvēki šodien bija ļoti aktīvi," sacīja Šmitiņa.

Viņa pastāstīja, ka otrdien ļoti daudzi iedzīvotāji darīja zināmus savus jaunos kontus pensiju un pabalstu saņemšanai. "Konti šodien jau ir ļoti daudzi paziņoti - lielajās [VSAA] nodaļās tie ir bijuši 200 līdz 300 iesniegumu šīs dienas laikā," sacīja Šmitiņa.

VSAA direktors atzīmēja, ka arī bankas bijušas pretīmnākošas, kas, atverot kontus, apkopo visus iesniegumus un operatīvi nogādā tos VSAA, lai arī bankām šie iesniegumi būtu jānogādā VSAA reizi nedēļā. "Šobrīd tas notiek jau pēc vajadzības - vairākas reizes dienā," teica Šmitiņa.

Viņa sacīja, ka šonedēļ VSAA strādās arī pēc oficiālā darba laika. "Mūsu darba laiks būs līdz pulksten 19 jeb kā mēs sakām līdz pēdējam klientam, ja veidosies rindas. Tātad mēs pieņemsim visus šos iesniegumus," teica Šmitiņa.

Viņa arī aicināja pensionārus, kas saņem pensiju līdz mēneša 10.datumam, VSAA šonedēļ paziņot jaunos kontus. "Tiem, kas saņem pensiju līdz mēneša 10.datumam, ļoti liels lūgums un aicinājums savas jaunās izvēles par pensijas saņemšanu darīt zināmas šīs nedēļas laikā," sacīja Šmitiņa.

Aģentūra BNS jauvēstīja, ka "Latvijas Krājbankā", kuras darbība pašlaik ir apturēta, pēc VSAA datiem, pensijas un citus pabalstus saņem apmēram 80 tūkstoši iedzīvotāju.

Tāpat ziņots, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra. Savukārt Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces - bankas "Snoras" - akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Svarīgākais