Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Saeimas deputāti šokē "Papardes zieda" attieksme par vieglajām narkotikām

Saeimas deputāte Ingūna Rībena ("Vienotība") ir šokēta par organizācijas "Papardes zieds" atbalstošo attieksmi vieglo narkotiku legalizēšanai Latvijā, savukārt organizācija uzsver, ka deputāte ir pārpratusi situāciju un viņas interpretācija ir aplama.

Deputāte otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē pastāstīja, ka piedalījusies diskusijā organizācijas "Papardes zieds" telpās. Tās laikā kāda 19 gadu veca jauniete paziņojusi, ka Latvijā ir pienācis pēdējais laiks legalizēt vieglās narkotikas, jo tas būtu labs ekonomisks devums Latvijai līdz ar nodokļu ieņēmumu pieaugumu, jo nelegāli narkotikas jau šā vai tā lietojot daudzi. Narkotiku legalizācija Latvijai piesaistītu arī tūristus.

"Es biju tik pārsteigta, ka šāds viedoklis tiek ieaudzināts un uzturēts tādā organizācijā, kas skolās ir tik ļoti populāra," sacīja Rībena. Viņa arī norādīja uz jauniešu attieksmi, jo izskanējis, ka par narkotiku legalizāciju "no tādas vecās paaudzes pārstāves kā es neko citu kā vien neiecietību pretī nesagaidīšot".

"Papardes ziedā" aģentūrai BNS pavēstīja, ka runa ir par priekšvēlēšanu laikā notikušu diskusiju, kurā "Vienotības" pārstāvji tikušies ar jauniešiem. Biedrības vadītāja Iveta Ķelle raksturoja, ka diskusija notikusi augstos toņos. "Kad sarunas aizgāja tik asos toņos, aicināju nepārņemt Saeimas stilu, jo mums var būt dažādi viedokļi," teica Ķelle.

Diskusijā varēja piedalīties ikviens interesents, un jauniete, kas uzdevusi jautājumu par vieglajām narkotikām, neesot no "Papardes zieda". Organizācijā uzskata, ka jebkura tēma ar jauniešiem ir jādiskutē un, "ja mēs uzskatām, ka tas nav pareizi, to jāprot pamatot".

"Pirmkārt, vienas jaunietes viedoklis tiek pārcelts organizācijas līmenī, otrkārt, ir jautājumi, par ko vecākas paaudzes deputāti vispār nav gatavi runāt, bet šīs tēmas jauniešus interesē. Tas precīzi raksturo mūsu dubultmorāli," paskaidroja Ķelle.

Rībena esot brīvi interpretējusi notikušo, un deputātes teiktais, ka organizācija atbalsta vieglo narkotiku legalizāciju, neatbilst patiesībai.

"Mūsu organizācijai nav viedokļa par vieglo narkotiku legalizāciju, jo mūsu temats un ekspertīze ir seksuālā un reproduktīvā veselība. Bet mēs diskusijā aicinājām piedalīties jebkuru jaunieti un jauniešu brīvo domu neierobežojam," uzsvēra Ķelle.

Otrdien uz Saeimas komisijas sēdi tika aicināts izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, kuru deputāte Rībena aicināja pievērst uzmanību šim jautājumam.