Svinīgi pavadīs karavīrus dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā

Ādažu bāzē šodien notiks nākamā Latvijas kontingenta Afganistānā svinīgā pavadīšanas ceremonija. Ceremonijā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera pienākumu izpildītājs Andis Dilāns, kā arī citas bruņoto spēku amatpersonas un karavīru tuvinieki.

Jau tradicionāli nākamā Latvijas kontingenta karavīri saņems ceļamaizi – aizsardzības ministrs karavīriem pasniegs valsts karogu, bet NBS komandieris – rudzu maizes klaipu.

Latvijas kontingenta rotācija Afganistānā plānota no 22.novembra līdz 13.decembrim – vairāk nekā 150 karavīru uz operāciju rajonu dosies vairākās grupās. Iepriekšējā kontingenta karavīru atgriešanās Latvijā plānota no 7. līdz 28.decembrim.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas kontingenta sastāvā ir iekļauta jauna vienība un personāls – Padomdevēju un sadarbības grupa, kas sadarbībā ar Norvēģijas karavīriem sniedz būtisku atbalstu Farjabas provincē izvietotās Afganistānas Nacionālās armijas brigādes štāba un viena bataljona vadības un personāla apmācībā un uzdevumu izpildē. Šādi Latvijas bruņotie spēki pastiprina atbalstu Afganistānas armijas spēju attīstībā un drošības situācijas kontroles pārņemšanā pašu spēkiem.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos (ISAF) Afganistānā dien gandrīz 200 Latvijas karavīru. Februārī uz Kandahāru nosūtīti divi Gaisa spēku aviācijas bāzes karavīri, tādējādi Latvija kļuva arī par NATO apmācības misijas dalībvalsti, kas atbalsta Afganistānas Gaisa spēku izveidošanu.

NATO vadītajā starptautiskajā operācijā Afganistānā Latvija piedalās kopš 2003.gada februāra. ISAF mērķis ir sniegt atbalstu Afganistānas valdībai stabilizācijas un atjaunošanas procesā.