Tirgotāji: pašdziestošās cigaretes nemaksā dārgāk

Pašdziestošās cigaretes nemaksā dārgāk, aģentūrai BNS apliecināja aptaujāto tirgotāju pārstāvji, komentējot jauno Eiropas Savienības (ES) prasību, kas ļaus tirgot tikai tādas cigaretes, kas apdziest pašas.

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai BNS pavēstīja, ka gan tirgotāji, gan cigarešu izplatītāji ir informēti par ES prasību. "Pilnībā esam lietas kursā par šo prasību, tāpat kā mūsu cigarešu piegādātāji, un kopā nodrošināsim, lai plauktos būtu tikai un vienīgi pašdziestošās cigaretes," sacīja Andiņš.

Vienlaikus viņš norādīja, ka cigarešu cenas nepieaugs. "Tas cenu absolūti nekādi neietekmēs," uzsvēra "Maxima Latvija" pārstāvis.

Arī mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere aģentūrai BNS pastāstīja, ka uzņēmuma veikalos pašdziestošās cigaretes tirdzniecībā parādījušās jau vasarā. "Mēs turpināsim tirgot tikai ES prasībām atbilstošas cigaretes. Daļēji pašizdziestošās cigaretes tirgojam jau kopš vasaras, jo piegādātāji šo pāreju sāka ieviest jau laicīgi," klāstīja Valnere un prognozēja, ka pēdējie parasto cigarešu atlikumi no veikaliem tiks izņemti līdz 21.novembrim, kad iznāks oficiālais laikraksts "Latvijas Vēstnesis" un jaunie ES noteikumi stāsies spēkā arī Latvijā.

"Patērētājus šī pāreja nekādā ziņā neiespaidos, un cigarešu cena nemainīsies," atzina "Rimi Latvia" pārstāve.

Veikalu "IKI un "Cento" apsaimniekotāja "Palink" mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Āboltiņa aģentūru BNS informēja, ka "Palink" veikalos pašizdziestošās cigaretes tiek tirgotas jau kopš oktobra. "Ņemot vērā jaunos ES standartus attiecībā uz cigarešu importēšanu un realizēšanu, "Palink" jau no oktobra sākuma tirdzniecībā ieviesis pašdziestošās cigaretes," teica Āboltiņa.

Arī viņa norādīja, ka cigarešu cenas jauno ES standartu ieviešanas dēļ nepieaugs.

Jau vēstīts ‒ lai samazinātu smēķēšanas izraisītu ugunsgrēku skaitu, no ceturtdienas ES stāsies spēkā jauna prasība, kas ļaus tirgot tikai tādas cigaretes, kas apdziest pašas.

Eiropas Komisija (EK) savā mājaslapā norāda, ka nenodzēsta cigarete ir viens no biežākajiem ugunsgrēku iemesliem ar liktenīgām sekām. Pierādījumi liecina, ka nāves gadījumu skaitu var samazināt par vairāk nekā 40%, ja ievieš cigaretes ar samazinātu aizdegšanās iespēju (SAI). Šādas nenodzēstas cigaretes pašas apdziest un retāk var izraisīt ugunsgrēku. Šāda drošības prasība jau ir ieviesta dažās valstīs pasaulē (ASV, Kanādā, Austrālijā) un kopš 2010.gada aprīļa – Somijā.

Izmaiņām, kas ir paredzētas jaunajos standartos, ir jāsamazina iespējamība, ka nenodzēsta cigarete var izraisīt ugunsgrēku. Cigarešu papīra ražotāji ir mainījuši šā papīra ražošanu, lai divās vietās uz cigaretes izveidotu biezāka papīra joslu. Ja cigarete netiek nodzēsta, tabaka nodegs līdz vienai no šīm joslām un pati apdzisīs, jo šī josla ierobežo skābekļa piekļuvi. Šai cigaretei ir īsāks degšanas laiks, un tas samazina mēbeļu, gultas piederumu un citu materiālu aizdegšanās iespējamību.

Svarīgākais