Rosina noteikt stingrākus sodus par kontrabandas preču ievešanu

Latvijā būtu jānosaka stingrāki sodi par kontrabandas preču ražošanu, ievešanu un izplatīšanu, otrdien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) rīkotajā diskusijā par ēnu ekonomikas apkarošanu norādīja Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas un Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās apvienības vadītāji.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās apvienības vadītāja Marita Jansone klāstīja, ka būtu jāpārdomā sodi, kas tiek piemēroti iedzīvotājiem vai organizētām grupām par kontrabandu. "Sods, kas tiek piemērots, svārstās no naudas sodiem vai nosacītajiem sodiem līdz pāris gadu cietumsodam. Un tas ir pārāk liels diapazons. Sodiem būtu jābūt bargākiem un neizbēgamiem," sacīja Jansone. Saskaņā ar Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas veikto pētījumu 34% aptaujāto uzskata, ka sodi par kontrabandu ir nepietiekami un neattur veikt pārkāpumus, toties 20% pārkāpēju zina, kā tos apiet, informēja asociācijā.

Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis savukārt uzsvēra, ka sodu politikai jābūt adekvātai. "Kriminalizēt sīkas darbības ir pats vieglākais. Bet nevajadzētu padarīt par noziedzniekiem visu valsti," viņš teica.

Jansone vērsa uzmanību arī uz likuma nepilnībām, kas neparedz sodīt nelikumīgos tabakas izstrādājumu ražotājus. "Likumā ir noteikts, ka tiek sodīti tie, kas nelikumīgi ražo alkoholiskos dzērienus, taču par tabakas izstrādājumu nelikumīgu ražošanu šāds sods nav paredzēts," viņa pastāstīja.

Akcīzes preču ražotāju pārstāvji uzsvēra, ka valstij būtu vairāk jāpievēršas kontrabandas apkarošanai. Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas vadītājs Valters Kaže minēja, ka 80% kontrabandas tiek pārdoti nelikumīgo tirgotāju dzīvesvietās un 25% iedzīvotāju zina, kur var nopirkt kontrabandas preces.

Savukārt 16% no asociācijas aptaujātajiem nelegālo preču izplatītājiem informēja, ka ir vienojušies ar policiju, muitas pārstāvjiem vai robežsardzi, ka viņu darbošanās netiks apdraudēta un pārkāpumi netiks ievēroti, norādīja Kaže.

Jau ziņots, ka LDDK 3.oktobrī sāka sociālu iniciatīvu "Pret ēnu ekonomiku – par godīgu konkurenci". Kampaņu LDDK īsteno trijos posmos. Pirmajā posmā notika informatīvā kampaņa, komunikācija sociālajos tīklos un citās publiskajās vietās, bet otrajā posmā tiks iesaistīti dažādu jomu pārstāvji, lai diskutētu par ēnu ekonomiku dažādās nozarēs. Savukārt kampaņas trešajā posmā pēc diskusijām un sabiedrības viedokļa apkopošanas LDDK vērsīsies pie atbildīgajām valsts iestādēm un Saeimas deputātiem, lai pārrunātu izstrādātos priekšlikumus un aicinātu pieņemt lēmumu par labu iesniegtajiem ierosinājumiem.

Kampaņas "Pret ēnu ekonomiku – par godīgu konkurenci" īstenošanā iesaistās organizācijas un uzņēmumi no dažādām tautsaimniecības nozarēm – Veselības aprūpes darba devēju asociācija, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija, Latvijas Pilnvaroto auto tirgotāju asociācija, Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija, Latvijas Būvnieku asociācija, Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija, Latvijas Komercbanku asociācija, Latvijas Spēļu biznesa asociācija, kā arī vairāki Latvijas uzņēmumi.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais