Ministre neiesaistīsies diskusijās ar Ušakovu par Gaismas pili

© F64 Photo Agency

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende neiesaistīsies publiskās diskusijās ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu , kurš kritizējis jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas veidolu, salīdzinot to ar lielveikalu "Maxima".

Ministres preses sekretāre Elīna Bīviņa aģentūrai BNS uzsvēra, ka tas ir subjektīvs viedoklis, bet vērtējumi par ēkas vizuālo izskatu un tā iekļaušanos pilsētvidē ir jāatstāj profesionāļu ziņā.

"Kultūras ministre noteikti neiesaistīsies publiskās debatēs par to, kas ir viena cilvēka subjektīvs vērtējums. Šajā valstī ir nolemts uzticēties profesionāļu vīzijai un redzējumam. Daudz produktīvāk būtu, ja viedokļus par to, kā ēka ierakstās pilsētvidē, izteiktu arhitekti," pavēstīja Bīviņa.

Arhitekts Pēteris Bajārs, komentējot Ušakova izteikumus, aģentūrai BNS norādīja, ka Rīgas mēram nevajadzētu izteikties par Gaismas pils projektu.

"Tā viņam nevajadzētu izteikties, jo galu galā arī pati Rīgas dome ir atbalstījusi šo celtniecību. Turklāt bez attiecīgas izglītības nav pareizi vērtēt vēl nepabeigtu projektu," teica Bajārs.

Viņš arī piebilda, ka Rīgas mēram ir labi attīstīta fantāzija. "Mēram ir labi attīstīta fantāzija, jo saskatīt šajā projektā "Maximu" ir jāmāk," atzina Bajārs.

Bajārs bija atturīgs pašas ēkās vērtēšanā, norādot, ka katram arhitektam ir atšķirīgs redzējums par šo ēku. Viņš sacīja, ka par ēkas kvalitāti pagaidām ir pāragri spriest, jo tā vēl nav pabeigta.

Tomēr viņš sacīja, ka ēkai ir vairāki trūkumi. "Šis projekts velkas jau no 80.gadiem un savu laiku ir pārdzīvojis, jo tendences arhitektūrā mainās. Saistībā ar to bija jāizsludina starptautisks projektu konkurss, kurā varētu rast jaunākas idejas," paskaidroja arhitekts.

Jau ziņots, ka Ušakovs ne vienu reizi vien ir kritizējis Gaismas pils projektu. Viņš to nosaucis par stulbu, bet trešdien Latvijas Televīzijā sacīja, ka pašlaik ēka izskatās drausmīgi un tā viņam atgādina veikalu "Maxima".

"Latvijai ir vajadzīga jauna bibliotēkas ēka, nav šaubu. Ēka šajos apstākļos par 130 miljoniem, kas pašlaik, es atvainojos, izskatās drausmīgi, es to katru dienu redzu pa logu. Kad bija vizualizācija, tas izskatījās stiklots projekts, bet tagad izskatās kā tāda milzīga "Maxima"," viņš kritizēja.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku jeb Gaismas pili ir projektējis arhitekts Gunārs Birkerts, kurš ir pasaulē pazīstamākais latviešu izcelsmes arhitekts.

Līgums ar būvniekiem tika noslēgts 2008.gada 15.maijā, paredzot, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecība izmaksās 135,2 miljonus latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Gaismas pils celtniecību plānots pabeigt 2012.gada rudenī.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais