Atvērto durvju dienā varēs apmeklēt valdības ēku, ministrijas, un klausīties kora Latvija mēģinājumu

Valsts kanceleja 25.novembrī visā Latvijā organizē valsts pārvaldes Atvērto durvju dienu, kurā dažādas valsts pārvaldes iestādes būs atvērtas ikvienam interesentam un piedāvās ekskursijas, izstāžu ekspozīcijas, konkursus, seminārus, prezentācijas un klātienes tikšanās ar amatpersonām un valsts pārvaldē strādājošajiem, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska.

Atvērto durvju dienā iedzīvotāji varēs apmeklēt Ministru kabinetu, valdības sēžu zāli, kā arī piedalīties Ministru prezidentu diplomātisko dāvanu izstādes atklāšanā. Ārlietu ministrija piedāvās publiskās lekcijas par prakses iespējām un darbu Ārlietu ministrijā, par Valsts protokolu, diplomāta profesiju un citiem jautājumiem ārlietu dienestā.

Finanšu ministrijā būs iespējams aplūkot leģendāro budžeta portfeli, kurā tiek nests valdības sagatavotais budžeta likumprojekts uz Saeimu. Iekšlietu ministrijā varēs apskatīt Latvijas pasu izstādi un iepazīties ar policista ekipējumu.

Valsts policijas koledžā varēs uzzināt par izglītības iespējām, mācību un studiju specifiku, iestājpārbaudījumiem, nosacījumiem dienesta sākšanai Valsts policijā un dienesta gaitas specifiku. Pirmajiem 30 interesentiem Valsts robežsardze Rīgā piedāvās ekskursiju uz tās kuģa "Valpas", savukārt Daugavpils pārvalde sniegs iespēju iepazīties ar tehnikas un ieroču demonstrējumiem un robežsargu ikdienas darbu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā parādīs depo un tehniku, ar kuru ikdienā tiek dzēsti ugunsgrēki un veikt glābšanas darbi, pastāstīs par ugunsdzēsēja glābēja profesiju, kā arī to, kas ikvienam ir jāievēro, lai neizceltos ugunsgrēks vai nebūtu nepieciešama glābēju palīdzība.

Kultūras ministrija organizēs apaļā galda diskusiju, kurā piedalīsies ministre Žaneta Jaunzeme-Grende kopā ar citiem nozaru speciālistiem. Tiks diskutēts par kultūras identitāti un tās ekonomisko potenciālu.

Savukārt Valsts akadēmiskais koris "Latvija" piedāvās interesentiem apmeklēt Džuzepes Verdi "Rekviēma" mēģinājumu Lielajā ģildē pirms koncerta.

Gandrīz visā Latvijā būs iespēja apmeklēt arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles, kurās pastāstīs, kādus pakalpojumus sociālajā jomā iespējams saņemt iedzīvotājiem.

Satiksmes ministrijas apmeklētāji tiksies ar ministru Aivi Roni. Interesentiem "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" piedāvās ekskursiju Zaķusalas tornī un pastāstīs par e-parakstu un tā izmantošanas priekšrocībām.

"Pasažieru vilciens" 45 skolēnu grupu ar vilcienu vedīs uz Siguldu vai Saulkrastiem, iepazīstinot ar mašīnista un dispečera darbu, kā arī interesantākajiem faktiem par Latvijas dzelzceļu. Latvijas jūras administrācija piedāvās ekskursiju uz ostas kapteiņdienestu un ledlauža "Varma" apskati. Būs iespēja doties arī uz Ceļu laboratoriju.

Valsts tiesu ekspertīžu birojs iepazīstinās ar tiesu ekspertīzes lomu tiesvedībā, kā arī parādīs ekspertu praktisko darbību.

Zemkopības ministrijā būs iespējams iepazīties ar ministres Laimdotas Straujumas darbu, vadot Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgās lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozares. Interesenti arī varēs no ēkas 23.stāva, kurā atrodas zemkopības ministres darba kabinets, nofotografēt Rīgas panorāmu.