LPS rosina valdību nākamgad mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadali

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) rosina valdību nākamgad mainīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadali, palielinot proporciju pašvaldībām līdz 84%, aģentūra BNS ceturtdien uzzināja LPS domes ārkārtas sēdē.

LPS dome ceturtdien vienbalsīgi atbalstīja priekšlikumu valdībai noteikt IIN sadali 2012.gadam proporcijā 84% pašvaldību budžetos un 16% valsts budžetā. Tādējādi pašvaldības nākamgad vēlas saņemt par diviem procentpunktiem vairāk nekā šogad.

Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis uzsvēra, ka LPS domes lēmums pieņemts, ņemot vērā pašlaik pieejamo informāciju par nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem, taču jau nākamnedēļ, kad tiek plānots atklāt nākamā gada budžeta konsolidācijas apmēru, pašvaldību pozīcija var mainīties. Principiāli iebildumi pret LPS apstiprināto nostāju gan nav gaidāmi, taču varētu aktualizēties vēl citi jautājumi, viņš paskaidroja.

LPS domes lēmumā klāstīts, ka pašvaldībām nav pieņemami, ka konsolidācijas lielāko daļu arī nākamgad plānots pārlikt uz tām, kaut arī krīzes laikā pašvaldību daļa valsts konsolidētajā kopbudžetā ir samazinājusies un pašvaldību izdevumi vairs veido tikai piekto daļu no kopējiem publiskā sektora izdevumiem. "2010.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, valsts budžets ir samazinājies par 7,6%, bet pašvaldību kopbudžets – par 26,3%. Valdībai ir iecere nākamgad samazināt pašvaldību proporciju iedzīvotāju ienākumu nodokļa sadalē par pieciem procentpunktiem (no 82% līdz 77%, kas veido vairāk nekā 40 miljonus latu)," teikts lēmumā un uzsvērts, ka nav pieņemami, ka iecerēto pasākumu dēļ 60% no konsolidācijas jāīsteno uz pašvaldību rēķina un tikai 40% – uz valsts rēķina.

"Pašvaldībām nav pieņemami, ka budžeta konsolidācijas pasākumi nav apspriesti ar tām un sociālajiem partneriem, bet valdība jau piektdien, 4.novembrī, gatavojos šajos jautājumos pieņemt izšķirošus lēmumus, uz kuru pamata uzņemties starptautiskās saistības," piebilsts lēmumā, vēršot uzmanību uz to, ka valdība plāno samazināt savu ieguldījumu sociālo jautājumu risināšanā un pamata infrastruktūras uzturēšanā, nododot atbildību pašvaldībām vairāk nekā 20 miljonu latu apmērā.

Lai veiktu papildu uzdevumus, jāpalielina pašvaldību daļa iedzīvotāju IIN ieņēmumos vismaz par diviem procentpunktiem, teikts lēmumā un minēts, ka nerēķināšanās ar nepieciešamību nodrošināt sociālā atbalsta tīklu pietiekamā apmērā var novest pie situācijas destabilizācijas valstī.

Šogad pašvaldību budžetos nonāk 82% no IIN ieņēmumiem, bet valsts budžetā – 18%.

LPS dibināta 1991.gadā un uz brīvprātības principiem apvieno Latvijas novadu un pilsētu pašvaldības. LPS biedri ir visas 119 pašvaldības, tostarp deviņas republikas pilsētas un 110 novadu pašvaldības.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.