Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: ja TV3 un LNT paliek nacionālajā apraidē, maksa par to retranslāciju nav iespējama

Kamēr televīzijas kanāli TV3 un LNT paliek nacionālajā apraidē, kas nosaka obligātu to pārraidīšanu kabeļtelevīzijas operatoru tīklos, maksa par to retranslāciju nav iespējama, aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) izpilddirektore Inese Aleksandrova.

"Šādā gadījumā tiktu uzlikts piespiedu brīvprātīgs maksājums, ko viens komersants uzliek otram, turklāt kabeļoperatoriem nav iespēju izvēlēties segt maksu vai ne. Tādējādi privātās televīzijas savas finanšu problēmas piespiedu kārtā cenšas uzvelt kabeļtelevīzijas operatoriem, kā arī šo uzņēmumu klientiem. Tas nav pieņemami," viņa uzsvēra un piebilda, ka šī iniciatīva arī negatīvi ietekmēs tirgu kopumā un kropļos konkurenci, jo tā attiecināta tikai uz kabeļtelevīzijas operatoriem, kaut arī tirgū darbojas vēl citi maksas televīzijas pakalpojumu nodrošinātāji.

Asociācijas izpilddirektore arī norādīja, ka nevar piekrist publiski izskanējušam apgalvojumam, ka līdz arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmuma pieņemšanu neatbalstīt grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas ļautu nacionālajiem kanāliem iekasēt no kabeļoperatoriem maksu par sava satura izplatīšanu kabeļtīklos, ir citu ārvalstu kanālu lobijs un nacionālās informatīvās telpas apdraudējums, jo šo ārvalstu kanālu starpā ir arī tādi Latvijā atpazīstami kanāli kā 3+ un TV6, kuri Latvijas tirgū gūst ienākumus ne tikai no reklāmas izvietošanas, bet arī no operatoru licences maksājumiem, vienlaicīgi būdami kopā ar nacionālo kanālu TV3 vienā skandināvu mediju grupā "Modern Times Group".

"Rodas iespaids, ka nacionālie kanāli cenšas sev pievērst lieku uzmanību, bet nemeklē piemērotu risinājumu esošai situācijai. Tā vietā visiem spēkiem viņi cenšas savas finansiālās problēmas uzvelt uz kabeļoperatoru un gala rezultātā uz skatītāju pleciem, turklāt faktiski nodalot skatītājus divās grupās: vieni, kas izmanto maksas televīzijas operatora pakalpojumus, otri – kas skatās brīvajā ēterā esošos četrus bezmaksas kanālus. Vēlamies uzsvērt, ka gan LNT, gan TV3 ir privātās komerctelevīzijas, kuru finanšu nedienas nav jārisina skatītājiem, kabeļoperatoru klientiem," norādīja Aleksandrova.

Ņemot vērā, cik pieprasīts ir reklāmas raidlaiks nacionālajās komerctelevīzijās, LEKA izpilddirektore ieteica nacionālās informatīvās telpas pastāvēšanas jautājumu risināt uz kanālos izvietojamās reklāmas izcenojumu palielināšanas rēķina, tādējādi palielinot kanālu ieņēmumu daļu no galvenā ieņēmumu avota. "Šis sadarbības modelis, mūsuprāt, ir kompromisa variants, jo kabeļoperatoriem palīdzot, tas ļautu TV3 un LNT saglabāt esošo auditoriju, nezaudējot reklāmas reitingus, savukārt kabeļoperatoriem tiktu kompensēti izdevumi, kas saistīti ar signāla piegādi līdz gala lietotājam un infrastruktūras uzturēšanu," sacīja Aleksandrova.

Vienlaikus viņa pauda atbalstu TV3 un LNT iniciatīvai piešķirt nacionālajiem kanāliem daļu sabiedriskā pasūtījuma. "Tas ir ne vien atbilstošs un pamatots situācijas risinājums, bet arī sakārtotu līdzšinējo Latvijas televīziju tirgu. Patlaban Latvijas sabiedriskās televīzijas LTV1 un LTV7 saņem ne vien valsts finansējumu, bet piedalās arī reklāmas tirgū, savukārt nacionālie kanāli ieņēmumus gūst tikai no reklāmas biznesa. Piešķirot daļu sabiedriskā pasūtījuma TV3 un LNT, tiktu sakārtots valsts televīzijas tirgus," viņa paskaidroja.

Jau ziņots, ka NEPLP 2.novembrī neatbalstīja TV3 un LNT vēlmi par savu programmu retranslēšanu no kabeļoperatoriem pieprasīt samaksu.

Vēstīts arī, ka TV3 un arī LNT brīdinājušas, ka no 1.janvāra tās varētu vairs nebūt bezmaksas virszemes apraidē. Risinājumu šai problēmai, lai arī turpmāk skatītāji bez maksas varētu uztvert četrus nacionālos kanālus, meklē arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Televīzijas pamato, ka uzņēmuma "Lattelecom" prasītā ikgadējā maksa par bezmaksas apraidi, kas ir 650 tūkstoši latu, tām ir par lielu.