Sprieduma izpildei Talsu traģēdijas lietā piešķir 40 tūkstošus latu

Valdība otrdien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēja kopumā 40 tūkstošus latu divu tiesas spriedumu izpildei Talsu traģēdijas lietā.

Augstākās tiesas (AT) Senāts 28.septembrī izskatīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Anitas Bērtulsones un Raivja Kančuka iesniegtās kasācijas sūdzības. Senāts nolēma kasācijas sūdzības noraidīt un atstāt spēkā AT Civillietu tiesu palātas 2010.gada 16.marta spriedumu, kurš paredz Bērtulsones prasību apmierināt daļēji un piedzīt no valsts atlīdzību par morālo kaitējumu 20 tūkstošu latu apmērā.

Savukārt Kančuka prasība tika noraidīta pilnībā.

Vienlaicīgi nolemts no VUGD piedzīt tiesas izdevumus 744 latu apmērā. Tiesas izdevumus VUGD segs no saviem līdzekļiem.

AT Senāta tiesas spriedums nav pārsūdzams.

Savukārt 6.oktobrī AT Senāts nolēma atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību par AT Civillietu palātas 2010.gada 15.aprīļa spriedumu, kas paredzēja Anitas Hofmanes un Alekseja Hofmaņa prasību apmierināt daļēji un no valsts piedzīt atlīdzību par morālo kaitējumu 20 000 latu apmērā. Vienlaicīgi nolemts no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta piedzīt tiesas izdevumus 743,54 latu apmērā.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā Talsos lūza ugunsdzēsēju automašīnas autopacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorskim atstāja spēkā Saldus rajona tiesas spriedumu ‒ brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Zagorskis spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, taču tā nemainīja Kurzemes apgabaltiesas piespriesto.

Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais