CVK būs vajadzīga nedaudz mazāka summa parakstu vākšanai par krievu valodas statusu

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) tomēr būs vajadzīga nedaudz mazāka summa parakstu vākšanai par krievu valodas statusu, nekā sākotnēji prasīts, un valdība otrdien lems par nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu.

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa aģentūrai BNS iepriekš sacīja, ka komisija lūgusi valdību piešķirt 435 tūkstošus latu parakstu vākšanai Satversmes grozījumu ierosināšanai par krievu valodu kā otro valsts valodu. Taču valdība otrdien lems par 426 630 latu piešķiršanu CVK šim mērķim.

Papildu nauda gan nebūs nepieciešama, jo izveidojies pārpalikums no divām parakstu vākšanām un referenduma par 10.Saeimas atlaišanu.

Bērziņa paskaidroja, ka CVK labojusi summu, jo ārvalstīs būs mazāks parakstu vākšanas vietu skaits, līdz ar to arī mazāka summa nepieciešama vēlēšanu komisiju un parakstu vācēju atalgojumam un sociālajām iemaksām. Savukārt saimnieciskos izdevumus 5800 latu apmērā vajadzēs nevis šogad, bet nākamgad, jo parakstu vākšana norit gada nogalē un pēc tās vēl ir jāveic finanšu audits un dokumenti jāarhivē.

Līdz ar to valdība otrdien lems par 426 630 latu piešķiršanu CVK, no šīs summas darbinieku atalgojumam nepieciešami 285 782 lati, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām – 68 848 lati, bet CVK un vēlēšanu komisiju saimnieciskajiem izdevumiem – 72 tūkstoši latu, tostarp 30 tūkstošu latu rezerve

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais