Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Grobiņas novada iedzīvotāji vērsušies ECT saistībā ar atļaujām būvēt vēja parkus

Grobiņas novada iedzīvotāji pēc zaudējuma Satversmes tiesā nolēmuši vērsties Eiropas Cilvēktiesības tiesā (ECT) pret plānoto vēja elektrostaciju būvniecību Medzes pagastā, aģentūru BNS informēja "Sabiedrības par atklātību – Delna" pārstāve Aiga Grišāne, kas iedzīvotājiem palīdz sagatavot sūdzību iesniegšanai starptautiskajā tiesā.

"Delna" apsver iespēju vērsties starptautiskajās institūcijās, lai panāktu Rucavas novada teritorijas plānojuma atcelšanu

Tādējādi jau divu novadu iedzīvotāji palīdzību lūgs Eiropas institūcijai, jo nepiekrīt vēja ģeneratoru uzstādīšanai. Jaunāko sūdzību parakstījis 41 Grobiņas novada iedzīvotājs.

ECT šā gada augustā prasību iesniedza arī 19 Rucavas novada Dunikas pagasta iedzīvotāji un zemju īpašnieki, jo uzskatīja, ka pašvaldība, dodot atļauju uzņēmējiem uzstādīt vēja ģeneratorus, pārkāpj viņu intereses un tiesības. Pagaidām nav zināms, vai ECT Dunikas pagasta iedzīvotāju lietu pieņems izskatīšanai, jo šis process ir ilgs. Tas varētu būt zināms apmēram pēc gada.

"Delna" otrdien plkst.11 plašāk informēs par Medzes pagasta iedzīvotāju pretenzijām.

Iedzīvotāji uzskata, ka valsts ir būtiski pārkāpusi to tiesības uz īpašumu, privātās un ģimenes dzīves neaizskaramību, taisnīgu tiesu un efektīvu aizsardzību valsts institūcijās, atļaujot vēja enerģijas ieguvi Medzes pagasta teritorijā. Iedzīvotāji vēršas ECT, jo Satversmes tiesa maijā atzina Grobiņas novada teritorijas plānojumu, kas atļauj vēja elektrostaciju būvniecību Medzes pagastā, par atbilstošu Satversmei.