Lokālās slimnīcas aicina rast 2 miljonus latu neatliekamās palīdzības nodrošināšanai

Lokālo slimnīcu vadītāji otrdien tiksies ar jauno veselības ministri Ingrīdu Circeni ("Vienotība") un lūgs Veselības ministrijai (VM) rast valsts budžetā divus miljonus latu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai lokālajās slimnīcās un atcelt neatliekamās palīdzības kvotas.

Ja šāds risinājums nebūs iespējams, lokālo slimnīcu vadītāji piedāvās no nākamā gada reorganizēt lokālās slimnīcas un pārtraukt tajās neatliekamās palīdzības sniegšanu un šādu pacientu stacionēšanu nopietnos akūtu slimību un traumu gadījumos, lai pasargātu lokālās slimnīcas no maksātnespējas. Līdz ar to ministrijai būtu jārod risinājums, kas turpmāk nodrošinātu neatliekamās palīdzības sniegšanu lauku reģionu iedzīvotājiem.

"Taču diemžēl šādas alternatīvas īstenošanai nebūs nekāda ekonomiska ieguvuma, jo pacientu transportēšana uz reģionālajām slimnīcām izmaksās dārgāk, jo attālums būs lielāks, kā arī reģionālajām slimnīcām strauji pieaugs pacientu skaits. Taču šī alternatīva ir vienīgā, lai lokālās slimnīcas varētu pacientiem turpināt sniegt vismaz nelielu daļu medicīnisko pakalpojumu," norādīja slimnīcu vadītāji.

Viņi atzinīgi vērtē Circenes politisko un profesionālo pieredzi un cer, ka viņas vadībā tiks atrisinātas problēmas ar finansējumu neatliekamajai palīdzībai lokālajās slimnīcās, kas neesot izdevies iepriekšējā ministra Jura Bārzdiņa (Zaļo un zemnieku savienība) laikā.

Uz tikšanos plāno ierasties Jūrmalas slimnīcas, Ogres rajona slimnīcas, Tukuma slimnīcas, Kuldīgas slimnīcas, Madonas slimnīcas, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības, Cēsu klīnikas, Alūksnes slimnīcas un Dobeles un apkārtnes slimnīcas pārstāvji.

Jau vēstīts, ka vairākas lokālās slimnīcas šā gada augustā solīja pārtraukt neatliekamās palīdzības sniegšanu, ja šim mērķim netiks atrasti papildu līdzekļi. Veselības ministrija augusta beigās nolēma šim nolūkam piešķirt papildu 685 tūkstošus latu, pārdalot līdzekļus nozares budžeta ietvaros.

Svarīgākais