CVK atklās info tālruni par parakstu vākšanu valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pirmdien, 31.oktobrī, atvērs informatīvo tālruni par parakstu vākšanu saistībā ar Satversmes grozījumu projektu, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu, aģentūru BNS informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

CVK informatīvā tālruņa numurs ir 67049999.

Parakstu vākšana par ierosinājumu krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu sāksies dienu vēlāk ‒ 1.novembrī ‒ un ilgs mēnesi.

Satversmes grozījumu projekts tiks iesniegts izskatīšanai Saeimā, ja par to būs parakstījušies vismaz 154 379 vēlētāji, kas ir viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita.

Tālākā Satversmes grozījumu virzība atkarīga no Saeimas lēmuma. Ja tie nonāks Saeimā un deputāti grozījumus Satversmē noraidīs vai grozīs, likumprojektu nodos tautas nobalsošanai. Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem – 771 350 pilsoņiem.

Parakstu vākšanas vietas būs atvērtas četras stundas ik dienu, tostarp brīvdienās. Par grozījumiem parakstīties varēs pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās Latvijā, kā arī ārvalstīs. Vēlētāji, kuri nevarēs nokļūt parakstu vākšanas vietās, varēs parakstīties savā atrašanās vietā, iepriekš norādīja CVK.

Satversmes grozījumus, iepriekš savācot 12 tūkstošus pilsoņu parakstu, CVK iesniedza biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Parakstu vākšanai nodotie Satversmes grozījumi paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajos nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.