Prezidents ar universitāšu rektoriem apspriedīs augstākās izglītības jautājumus

Valsts prezidents Andris Bērziņš ceturtdien tiksies ar Latvijas universitāšu rektoriem, informē prezidenta Preses dienestā.

Prezidents ar mācībspēkiem apspriedīs augstākās izglītības jautājumus pēc izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa apstiprināšanas, kura priekšlikumi par jaunu finansēšanas modeli augstākajā izglītībā raisījuši asu universitāšu un studentu pretreakciju.

Ar rektoriem plānots apspriest arī iespējamās izmaiņas likumos.

Rīgas pilī viesosies Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Juris Skujāns, Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns un Latvijas Universitāšu asociācijas sekretārs Artūrs Zeps.

Valdības deklarācija paredz 2104.gadā ieviest principiāli jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli, kas veicinātu maksimālu augstākās izglītības pieejamību, tās starptautiskās konkurētspējas objektīvi novērtējamu kāpumu un taisnīgumu.

Paredzēts arī novērst augstākās izglītības un zinātnes programmu dublēšanos, fragmentāciju un savrupību. No budžeta finansēto fundamentālo zinātni un pētniecību plānots koncentrēt universitātēs, un reģionu augstskolās, izvērtējot iespējas integrēt tajās valsts zinātniskos institūtus un lielās universitātes slimnīcas.

Svarīgākais