No nākamā gada Mārupē būs pašvaldības policija

Mārupes novada dome nolēmusi dibināt pašvaldības policiju, kas darbu sāks no nākamā gada 1.janvāra, aģentūra BNS uzzināja Mārupes novada domē.

Šāds lēmums pieņemts, jo novadā pēdējā laikā pasliktinājusies situācija drošības jomā un palielinājies zādzību skaits no privātmājām. Novada jauniešu izklaides bieži beidzas ar sabiedriskās kārtības traucēšanu, tāpēc nepieciešama stingrāka kontrole un uzraudzība, lai samazinātu iespēju jauniešiem pulcēties dažādās grupās, lietojot alkoholu un narkotikas.

Novada dome arī norādīja, ka pēdējā laikā palielinājies arī nelabvēlīgo ģimeņu skaits, līdz ar to pieaudzis darba daudzums sociālajam dienestam.

Būtisks ieguvums būs sabiedriskās kārtības nodrošināšana visu diennakti, veicot regulāras patruļas novadā, pastiprināta kārtības uzraudzība nedēļas nogalēs, kā arī ātrāka reaģēšana uz izsaukumiem.

Pašvaldības policijas uzmanība tiks pievērsta darbam ar jauniešiem, šim uzdevumam plānots speciāls darbinieks. Mārupes vidusskolā regulāri atradīsies policists, kas uzraudzīs kārtību izglītības iestādē un veiks pārrunas ar jauniešiem.

Pašlaik izstrādes procesā ir dažādi organizatoriskie jautājumi, piemēram, policijas štata vienību un brigāžu skaits. Pašvaldības policijas iespējamā atrašanās vieta varētu būt Jaunmārupe, tieši ģeogrāfiski izdevīgā izvietojuma dēļ, jo svarīgs ir attālums uz visām tālākajām novada vietām.

Dome informēja ‒ lai atrastu labāko risinājumu, veikta arī pieredzes apmaiņa ar kolēģiem no citu pašvaldību policijām, piemēram, ar Ķekavas un Carnikavas pašvaldību policijas pārstāvjiem.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, pašvaldības policijas izveidošana varētu izmaksāt apmēram 200 000 latu, kas ietvertu arī sākotnējā inventāra iegādi. Dome ieplānojusi izveidot arī pašvaldības policijas mājaslapu, kurā iedzīvotāji informāciju varēs nosūtīt elektroniski.

Svarīgākais