Saeimas komisija vērtē iespēju komerckanāliem saņemt daļēju valsts finansējumu

Par spīti Finanšu ministrijas (FM) atteikumam, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija tomēr izvērtē iespēju komerctelevīzijām piedalīties sabiedriskā pasūtījuma veidošanā, lai tās paliktu bezmaksas virszemes apraides pakā.

Saeimas komisijas vadītāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) aģentūrai BNS sacīja, ka deputāti ceturtdien tikās ar Ekonomikas un Satiksmes ministrijas pārstāvjiem, turpinot apkopot informāciju lēmuma pieņemšanai.

"Tas [sabiedriskais pasūtījums] ir variants, par ko mēs tomēr spriežam, bet ir iezīmēti vēl papildu varianti," teica Mūrniece.

Lai nacionālie kanāli paliktu bezmaksas pakā virszemes apraidē, TV3 un LNT izvirzīja noteikumu piedalīties sabiedriskā pasūtījuma izpildē, no budžeta saņemot kopumā 1,3 miljonus latu. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdis Ābrams Kleckins iepriekš norādīja, ka šāds pieprasījums FM nosūtīts, bet saņemts atteikums.

Mūrniece uzsvēra, ka komerckanāli ir solījuši atlikt lēmuma pieņemšanu uz divām trim nedēļām. Komisija šajā laikā cer rast risinājumu, lai skatītājiem saglabātos pašlaik bez maksas virszemes apraidē pieejamie četri kanāli – LTV1, LTV7, LNT un TV3.

"Iepriekšējā sasaukuma deputāti pie šā jautājuma strādāja ilgi un ļoti intensīvi, un būtu nepamatoti un bezatbildīgi, ja mēs pieņemtu lēmumu stundas laikā. Mums ir jāapsver šī lieta, jāapsver riski, kādus varētu radīt viens vai otrs lēmums, un tad jāpieņem lēmums, lai būtu nodrošinātas valsts un skatītāju intereses," pastāstīja Mūrniece.

Jau vēstīts, ka TV3 un LNT uzskata, ka kompānijas "Lattelecom" pieprasītā maksa par ciparu televīzijas ieviešanu – 650 tūkstoši latu gadā – tām ir par lielu. Lai gan līgums par iekļaušanos bezmaksas kanālu pakā virszemes apraidē ir spēkā līdz 2013.gadam, kompānijas uzskata, ka to ir iespējams lauzt. Tādējādi skatītāji bez maksas virszemes apraidē ar dekoderu un istabas antenu varēs skatīties tikai divus kanālus. NEPLP informēja, ka virszemes apraidē bez maksas televīziju skatās apmēram 200 tūkstoši skatītāju.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais