Finansiālu apsvērumu dēļ "Virsaiti" no Somijas ūdens dzīlēm neizcels

© http://www.wlb-stuttgart.de

Finansiālu apsvērumu dēļ pirmo Latvijas Kara flotes kuģi "Virsaitis", kas nogrima 1941.gadā, no Somijas ūdens dzīlēm pagaidām nav paredzēts izcelt, žurnālistiem ceturtdien apliecināja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Virsaiti" pie Hanko atrada pagājušajā nedēļā. Ja Pabriks tiks atkārtoti apstiprināts aizsardzības ministra amatā, ar Somijas kolēģiem varētu pārrunāt iespējas, kā Latvijas speciālisti varētu izpētīt kuģa vraku.

Kad laika apstākļi ļaus, uz vraku tiks nosūtīti Latvijas ūdenslīdēji. Tā kā vraka izcelšana ir finansiāli dārga, pagaidām kuģi izcelt nav paredzēts. Taču ūdenslīdēji no kuģa varētu iegūt vērtīgus priekšmetus, ko nodot Kara muzejam.

"Es negribu sēt ilūzijas, ka kuģi varētu izcelt," atzina Pabriks, piebilstot, ka nav arī zināms, vai Latvija to varētu izdarīt arī tehniski.

Kara kuģis "Virsaitis" būvēts Vācijā, peldējis ar Padomju Latvijas, Latvijas Republikas un vēlāk arī PSRS karogu. "Virsaitis" ūdenī tika nolaists 1921.gada 12.jūnijā un bija pirmais Latvijas kara flotes kuģis, kas vēlāk pildīja flagkuģa funkcijas. "Virsaitis" bija galvenis Latvijas kuģis pagājušā gadsimta 20.‒30.gados.

1941.gada 2.decembrī, evakuējot Sarkanās armijas daļas no Hanko pussalas karabāzes Somu jūras līcī, "Virsaitis" uzbrauca uz mīnas un nogrima.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.