Latvijā plaši atzīmēs UNESCO nedēļu

Atzīmējot 20.gadadienu, kopš Latvija pievienojās Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijai (UNESCO), no pirmdienas līdz piektdienai Latvijā norisināsies UNESCO nedēļa, NS pavēstīja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultante Liene Krīvena.

Viņa informēja, ka šajā laikā sadarbībā ar UNESCO dalībinstitūcijām un partneriem sabiedrība varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs, izzinot un iepazīstot UNESCO mērķus, darbību, redzamākās programmas un īstenotos projektus Latvijā.

Tie būs gan pasākumi, gan semināri un diskusijas, gan arī koncerti un izstādes, kā arī dažādas citas aktivitātes, konkursi, mācību stundas, lekcijas un tikšanās, sacīja Krīvena.

Viņa norādīja, ka vairāki interesanti pasākumi, kurus organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija vai arī to sadarbības partnere, jau noris – pagājušajā nedēļā atklāta akcija "Pasaule t@vā bibliotēkā", kas šogad veltīta pasaules dabas un kultūras mantojuma izzināšanai bibliotēkās, kā arī Latvijas restauratoru veikumam un nozares attīstībai veltīta izstāde "Saglābtā harmonija. Restaurācijas darba mozaīka", kas Nacionālā arhīva ēkas skatlogos Šķūņu ielā 11, Rīgā, būs apskatāma līdz 30.novembrim. Tāpat Eiropas Savienības mājā Rīgā atklāta projekta "MultiTalks. Starpkultūru sarunas: daudzas valodas, vairākas identitātes" virtuālā izstāde, kas būs apskatāma līdz 26.oktobrim.

UNESCO nedēļas mērķis ir aktualizēt organizācijas lomu un ieguldījumu sabiedrībā, izcelt vērtības un veicināt to izkopšanu, informēt par UNESCO darbību, pievērst uzmanību un izskaidrot UNESCO ieguldījumu nacionālo jautājumu attīstībā, sniegt informāciju par jau paveikto un atspoguļot īstenoto programmu rezultātus un sasniegumus Latvijā, kā arī piedāvāt platformu viedokļiem un jaunām iniciatīvām.

2011.gada 14.oktobrī aprit 20 gadu kopš dienas, kad notika oficiālā Latvijas uzņemšanas ceremonija UNESCO tās galvenajā mītnē Parīzē. Pirmā Latvijas vēstniece Francijā un UNESCO Aina Nagobads–Ābola savās atmiņās stāsta, ka toreiz bija dotas tikai 48 stundas laika, lai sagatavotu visus nepieciešamos dokumentus Latvijas pieteikumam dalībai UNESCO. Tas tika paveikts, un 1991.gada 14.oktobrī Latvijas karogu vēstniece svinīgi ienesa UNESCO galvenajā mītnē Parīzē un novietoja blakus pārējo pasaules valstu karogiem. 1991.gada decembrī Parīzē tika atklāta arī Latvijas vēstniecība Francijā un UNESCO, bet UNESCO Latvijas Nacionālā komisija tika izveidota 1992.gadā.

UNESCO ir 1945.gadā dibināta Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) specializētā aģentūra izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jautājumos. Tā ir lielākā ANO sistēmas organizācija, kuras darbā pašlaik piedalās 193 dalībvalstis un septiņas asociētās valstis.

Tās galvenie uzdevumi ir veicināt miera kultūru pasaulē, izglītības pieejamību un kvalitāti, kultūras mantojuma saglabāšanu, informācijas pieejamību, nabadzības samazināšanu, kā arī sniegt dalībvalstīm atbalstu ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā caur zināšanu mobilizāciju un jēgpilnu to izmantošanu.

Šo mērķu īstenošanai UNESCO Konstitūcija paredz, ka katra dalībvalsts dibina savas valsts UNESCO nacionālo komisiju UNESCO programmu īstenošanai dalībvalstī un kā aizstāvi un padomdevēju izglītības, zinātnes, kultūraas, komunikāciju un informācijas jomu jautājumos.

Latvijā

Līdzšinējās diskusijās par valsts budžetu redzams, ka ir piemirsts par iestāžu uzturēšanas izdevumu pārskatīšanu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Raimonds Bergmanis (AS).

Svarīgākais