Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā trūkst ārstu; mediķiem bažas par nākotni

Reorganizētajā Balvu un Gulbenes slimnīcas apvienībā trūkst ārstu speciālistu, un mediķiem nav skaidrības par savu nākotni šajā ārstniecības iestādē, sestdien vēsta Gulbenes novada laikraksts "Dzirkstele".

Slimnīcu apvienības valdes locekle Alīda Vāne laikrakstam norādījusi, ka pašlaik tiek veidotas mediķu komandas un noskaidrots, vai ārsti ir gatavi iesaistīties.

Nevienam ārstam nedraudot palikšana bez darba, ko nevar teikt par vidējo medicīnisko personālu. Jautājums esot tikai tāds: vai ārstiem gribas tik daudz strādāt, kā tiek piedāvāts.

"Nav noslēpums, ka slimnīcu apvienībai trūkst ārstu, lai nodrošinātu kvalitatīvu neatliekamo palīdzību. Daži nevēlas būt dežūrārsti gan sava veselības stāvokļa, gan cienījamā vecuma dēļ. Starp slimnīcu apvienības ārstiem gan Balvos, gan Gulbenē ir daudz pensionāru," vēsta laikraksts.

Pagaidām no darba aizgājis endokrinologs Ziedonis Kukainis, vairs nestrādās arī neirologs Pēteris Skrastiņš, bet pārējie vēl domājot, ko darīt. Kukaiņa vietā braukt uz Gulbeni un poliklīnikā pieņemt pacientus piedāvāts Balvu endokrinoloģei, taču viņa to darīt atteikusies.

”Mums trūkst ārstu speciālistu!” laikrakstam atzinusi Vāne.

Marģers Zeitmanis, kurš arī darbojas Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības valdē, norādījis, ka jaunais modelis paredz nodrošināt Gulbenes un Balvu ārstu pieejamību abos novados gan slimnīcā, gan poliklīnikā.

"Gulbenē un Balvos ir ļoti labi ārsti un labs medicīniskais personāls, tāpēc tas ir jāpadara pieejams gan vietējiem iedzīvotājiem, gan apkārtējo novadu ļaudīm. Faktiski jaunā kārtība paredz, ka mazāk tiks apkārt vizināts pacients un sūtīts no pilsētas uz pilsētu, bet pie pacienta uz Gulbeni un Balviem brauks mūsu slimnīcu apvienības ārsti," klāstījis Zeitmanis.

Gulbenes novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa norāda, ka pēc tikšanās ar mediķiem Gulbenes slimnīcā sapratusi - "mūsu mediķi ir satraukti, jo nav pilnīgas skaidrības par tālāko darbību".

"Valde nevar detaļās sniegt slimnīcas turpmākās darbības plānu, jo tas vēl tiek izstrādāts. Labi ir tas, ka šo plānu veido valdes priekšsēdētāja pie viena galda ar nozaru speciālistiem un slimnīcu galvenajiem ārstiem. Slikti, ka nevienmēr tiek rasts kompromiss, sarunas neraisās viegli, bet vismaz tiek apzinātas problēmas," atzinusi Daudziņa.

Jau vēstīts, ka Gulbenes, Balvu, Rugāju, Viļakas un Baltinavas novada pašvaldības apstiprinājušas jaunu valdi kā krīzes vadības komandu Gulbenes un Balvu slimnīcu apvienībai.

Jaunās valdes uzdevums ir izstrādāt slimnīcu attīstības plānu, kas nodrošina apvienības turpmāku pastāvēšanu un attīstību. Darbības laiks ir noteikts līdz šā gada 9.decembrim.

Krīzes vadības komandā strādā Aizkraukles slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne, Balvu novada domes deputāte Ināra Ņikuļina un Gulbenes novada domes deputāts Guntis Blūms.