Sociālās aprūpes centru darbinieku atalgojums pēdējos trijos gados sarucis par 25,5%

Budžeta konsolidācijas ietvaros kopš 2008.gada valsts sociālās aprūpes centros par 13,5% samazināts amata vietu skaits, bet par 25,5% ‒ izdevumi atalgojumam, ziņo Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka, neskatoties uz izdevumu samazinājumu, ir izdevies saglabāt nemainīgu pakalpojumu pieejamību, jo nav samazināts valsts finansēto klientu vietu skaits ‒ 4659 vietas.

Sociālās aprūpes centru vadītāji nesen tikšanās laikā ministrijai atzina, ka viena no lielākajām problēmām ir personāla mainība, īpaši sociālo aprūpētāju un aprūpētāju vidū, un viņu zemais atalgojums. Lai risinātu šo problēmu, LM plāno sākt darbu pie iespējamām atalgojuma izmaiņām, tiesa gan, tikai no 2013.gada.

Salīdzinot valsts sociālās aprūpes centru uzturēšanai plānoto izdevumu apmēru 2011.gadam ar 2008.gada finansējumu, izdevumi samazināti par 3,35 miljoniem latu jeb 14%. Tādējādi pašlaik viena klienta uzturēšanai mēnesī tiek izlietoti vidēji 313 lati.

LM norāda, ka līdzekļu samazinājums valsts sociālās aprūpes centros pamatā tika vērsts uz administratīvo izdevumu samazinājumu, neskarot izdevumus, kas tieši skar klientu aprūpes kvalitāti, piemēram, ēdināšanas un medicīnas izdevumus.

"Izmaiņas sociālo pakalpojumu sniegšanas procesa organizācijā valsts sektorā ir saistītas arī ar valsts pārvaldes strukturālās reformas pasākumu ieviešanu un administratīvo izdevumu konsolidāciju. Tādējādi ir samazināts finansējums arī valsts sociālās aprūpes centriem. Vienlaikus ir veikta daļēja administratīvo funkciju centralizācija," paskaidroja Kupče.

Viņa pastāstīja, ka vienlaicīgi tiek risināta problēma, kā ierobežota finansējuma situācijā nodrošināt kompetentu sociālo pakalpojumu kvalitātes kontroli. LM pārstāve atgādināja, ka MK ir iesniegts likumprojekts ''Darba un sociālo lietu valsts inspekcijas likums'', kas paredz apvienot Valsts darba inspekcijas, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un LM resursus, izveidojot vienotu Darba un sociālo lietu valsts inspekciju, kurai būs kapacitāte veikt arī kompleksu sociālo pakalpojumu kvalitātes monitoringu.

Jau vēstīts, ka, reaģējot uz gadījumu, ka slimnīcā smagā stāvoklī nonāca zēns invalīds no sociālās aprūpes centra "Kalkūni", LM trešdien organizēja visu sociālās aprūpes centru vadītāju sanāksmi, kurā tika vērsta uzmanība uz klientu aprūpes jautājumiem.

Ņemot vērā nepieciešamību uzlabot klientu aprūpi, LM esošā budžeta ietvaros plāno organizēt apmācības aprūpes iestāžu darbiniekiem.

Kad no "Kalkūniem" slimnīcā smagā stāvoklī nonāca novārdzis 21 gadu vecs puisis invalīds, LM sāka disciplinārlietu pret centra vadītāju un sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes nodaļas vadītājām, kuras uz izmeklēšanas laiku atstādinātas no amata.

Lietas izmeklēšanā iesaistījusies arī Valsts policija, Veselības inspekcija un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

LNT raidījums "Tautas balss" nesen ziņoja, ka Stradiņa slimnīcā nopietnā stāvoklī nogādāts zēns no "Kalkūniem", kurš kopš dzimšanas ir invalīds un slimo ar cerebrālo bērnu trieku. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un viņa stāvoklis pasliktinājies.