Iznīcinot spridzekļus Cekules bijušajās munīciju noliktavās, nedēļu katru stundu skanēs sprādzieni

Stopiņu novadā Cekules bijušo munīciju noliktavu teritorijā no sestdienas, 8.oktobra, līdz 14.oktobrim karavīri un zemessargi attīrīs zemes virskārtu no sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Tas nozīmē, ka teritorijā būs dzirdamas sprādzienu skaņas, jo atrastā munīcija tiks iznīcināta ar spridzināšanas metodi. Sprādzieni paredzēti katru stundu.

Bruņotie spēki aicina iedzīvotājus atturēties no šīs teritorijas apmeklēšanas.

240 hektāru lielā teritorija nav apsargāta, un vairums sprādzienbīstamo priekšmetu atrodas zemes virskārtā.

Cekules munīciju noliktava ir viens no lielākajiem piesārņotajiem objektiem ar nesprāgušo munīciju Latvijā. Tā izmantota militārām vajadzībām no 1920. līdz 1995.gadam.

Noliktavas uzcēla Latvijas armija, vēlāk tās izmantoja gan padomju, gan vācu bruņotie spēki. Liels skaits munīcijas izmētāta apkārtnē Otrā pasaules kara laikā, kad PSRS sarkanās armijas partizāni uzspridzināja šīs noliktavas.

1994.gadā tika sākta Cekules munīcijas noliktavas teritorijas virsmas attīrīšana. Tā turpinās vēl joprojām, un speciālisti katru gadu atrod un iznīcina vairākus simtus sprādzienbīstamu priekšmetu.

Tā kā 240 hektāru lielā teritorija nav apsargāta un vairums sprādzienbīstamo priekšmetu atrodas zemes virskārtā, tā ir bīstama iedzīvotājiem.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.