Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Kremlis spiež mainīt Latvijas Avīzes ideoloģiju

© Kaspars Krafts, f64

Ar Krievijas oficiālo politiku saistītā federālā informācijas aģentūra Regnum publicējusi ļoti asu Ventspils miljonāra Oļega Stepanova nosodījumu, pārmetot viņam kādas Latvijas Avīzes publikācijas pieļaušanu, kas, pēc Regnum domām, esot rusofobiska un antisemītiska.

Tādējādi faktiski apstiprinājusies jau ilgāku laiku kuluāros klīstošā neoficiālā informācija, ka Krievijas pārstāvji izdara spiedienu uz O. Stepanovu, lai viņš mainītu Latvijas Avīzes redakcionālo politiku.

Mājiens ar mietu

Šosvētdien Regnum publikācijā ar zīmīgu nosaukumu Latvijas krievvalodīgā oligarha kontrolētā "Latvijas Avīze" publicējusi rusofobisku un antisemītisku rakstu uzsvērts, ka šobrīd Latvijas Avīzi kontrolē "Ventspils oligarhs Oļegs Stepanovs".

Tāpat Regnum uzsver, ka O. Stepanovs ir Saskaņas centra sponsors. Savukārt to, kāpēc viņš savā avīzē pieļauj rusofobismu, portāls skaidro tā, ka O. Stepanovs finansē arī "labējās latviešu nacionālistiskās" partijas Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība.

Atreferējot šo publikāciju, mājienu O. Stepanovam dod arī portāls kompromat.lv. "Vai oligarhs Oļegs Stepanovs ir par rusofobiju?" "Vai neveiksmīgā cīņa ar Lembergu ir atņēmusi prātu oligarham Stepanovam?" zīmīgi taujā kompromat.lv.

Jūlija apvērsums

Šādu Krievijas pārstāvju spiedienu uz O. Stepanovu visticamāk var izskaidrot ar to, ka šā gada 2. jūlijā a/s Ventbunkers (Latvijas Avīzes īpašnieks) akcionāru pilnsapulcē O. Stepanovam izdevās pārņemt pilnu kontroli pār šo uzņēmējsabiedrību. Ventbunkers valdē vairākumu ieguva O. Stepanova uzticamības personas Valērijs Godunovs, Mihails Dementjevs un Alvis Hāze. Turpretī amatus valdē zaudēja Ventspils mēra Aivara Lemberga tā saukto oponentu miljonāru Olafa Berķa, Igora Skoka un Genādija Ševcova uzticamības personas Ivars Pāže un Ilvars Attis, un tikai I. Skoka uzticamība persona Raimonds Grīniņš palika amatā.

Šīs pārmaiņas notika ar Šveices advokāta Rudolfa Meroni akceptu, kurš pilnībā kontrolē Ventbunkera akciju kontrolpaketes īpašnieku un attiecīgi ir arī Ventbunkera padomes priekšsēdētājs. Šīs izmaiņas radīja priekšstatu, ka notikusi dziļa šķelšanās t.s. Lemberga oponentu starpā, kas pašlaik atbalsojas arī mediju biznesā.

Gatavo pārmaiņas

Neoficiāla informācija no drošiem avotiem liecina, ka Ventbunkera vadība jau spriedusi par radikālām pārmaiņām Latvijas Avīzē, arī par galvenā redaktora un valdes priekšsēdētāja maiņu.

Savukārt Latvijas Avīzes izdevēja a/s Lauku Avīze valdes priekšsēdētājs Viesturs Serdāns Neatkarīgajai uzsvēra, ka neko nezina par sagatavotajām izmaiņām. Turklāt, piemēram, Latvijas Avīzes galvenā redaktora maiņa nav un nevar būt Ventbunkera kompetence. Savukārt Regnum publikāciju viņš nosauca par "absolūtiem meliem", jo nekad nav bijis pat mēģinājums no Ventspils akcionāru puses ietekmēt laikraksta darbu. Bet to, ka O. Stepanovs kontrolētu Latvijas Avīzi, vispār "ir grūti pat aizdomāties", jo V. Serdāns nemaz nepazīst O. Stepanovu.

Informatīvā kara speciālisti

Regnum par rusofobisku un antisemītisku uzskata Latvijas Avīzē publicēto žurnālista Egila Līcīša komentāru Kāpēc krievi nevēlas saukt sevi par krieviem.

Krievijas federālās ziņu aģentūras Regnum publikācijas analītiķu vidū tiek uztvertas ļoti nopietni, jo tās izpilddirektors ir bijušais Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas vadītājs, galvenais Krievijas mediju speciālists Modests Koļerovs, kurš joprojām ir ietekmīga Krievijas politiskās elites figūra.

Savulaik M. Koļerovs Kremlī atbildēja par politiku Krievijas tuvējās pierobežas valstīs un sakariem ar tautiešiem ārzemēs.

Viņa pārziņā ir ģeopolitika un polittehnoloģijas. Krievijā viņš tiek dēvēts arī par ziedu revolūciju speciālistu. Piemēram, M. Koļerova vadītā aģentūra Regnum izvērsa aktīvu darbību Abhāzijas un Gruzijas kara laikā. Internetā lasāmajos pētījumos atspoguļota Regnum piedalīšanās informatīvajā karā, publicējot dezinformāciju par Gruzijas politiku un notikumiem Gruzijā. Pētnieki fiksējuši, ka zem Regnum korespondentu piesega Gruzijā strādājušas pavisam citas personas. Regnum savus pakalpojums sniedzis arī Moldovas iekšpolitisko jautājumu risināšanā, liecina portāls Nazlobu. Regnum sniedzis informatīvos pakalpojumus Piedņestras konfliktā Krievijai lojāliem Moldovas politiķiem. Šā gada jūlijā Lietuvas varas iestādes Regnum vadītājam neļāva iebraukt savas valsts teritorijā. Polittehnologu uz Baltkrievijas un Lietuvas robežas no vilciena izsēdināja Lietuvas varas pārstāvji un pasludināja viņu par nevēlamu personu.