Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Jēkabpilī piedzimušās trīnītes jūtas labi

© Daiga Kalniņa

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā otrdienas, 27.septembra, vakarā laikā no pulksten 19:17 līdz 19:20 Rēzeknes novada Dricānu pagasta skolotājas ģimenē piedzima trīnītes.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja Jēkabpils reģionālās slimnīcas Perinatālās aprūpes centra mediķi, lai arī jaundzimušās pasaulē nākušas priekšlaicīgi ar ķeizargrieziena palīdzību, visu triju meitenīšu stāvoklis ir stabils un viņas jūtas labi, lai gan pagaidām jaundzimušajām nepieciešama speciālā aprūpe. Arī jaunajai māmiņai pēc dzemdībām ir normāls veselības stāvoklis. Tomēr viņa pēc rakstura esot visai noslēgta, kādēļ no tikšanās ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem pagaidām atturas.

Kā zināms, Rēzeknes novadā ir viens no augstākajiem bezdarba līmeņiem Latvijā. Neatkarīgā noskaidroja, ka abi trīnīšu vecāki strādā. Šīs dzemdības 31 gadu vecajai māmiņai bija pirmās.

Jēkabpils reģionālo slimnīcu trīnīšu māmiņa esot izvēlējusies drošības apsvērumu dēļ, jo šajā ārstniecības iestādē ir Perinatālās aprūpes centrs.

Kā Neatkarīgo informē Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, pagaidām pašvaldībā ir konceptuāla vienošanās, ka atbalsts ģimenei, kurā pasaulē nākuši trīnīši, tiks sniegts. Par to tikšot lemts nākamo ceturtdien novada domes sociālo lietu komitejas sēdē. Ja līdz šim pašvaldība par katru jaundzimušo bērniņu ģimenei atvēlējusi vienreizēju pabalstu 100 latu apmērā, tad šoreiz trīnīšiem tikšot sniegts lielāks atbalsts, - norādīja M. Švarcs.

Arī Labklājības ministrija jau gatavo rīkojumu par pabalsta piešķiršanu trīnīšu ģimenei, kas vēl būs jāapstiprina valdībai. Vienreizējais pabalsts ģimenēm, kurās piedzimst trīnīši, tiek izmaksāts jau vairāk nekā desmit gadus un pabalsta apjoms ir palielinājies līdz 6000 latiem.

Pēdējos gados visvairāk trīnīšu pasaulē nācis 2005.gadā, kad trīnīši piedzima četrās ģimenēs. 2006.gadā Latvijā trīnīši piedzima divās ģimenēs, 2007.gadā – vienā ģimenē, 2008.gadā – trijās ģimenēs, 2009.gadā – vienā ģimenē, arī 2010.gadā trīnīši piedzima vienā ģimenē.