Augulis: "airBaltic" biļetes Ziemassvētku brīvdienām var pirkt mierīgu sirdi

Latvijas aviokompānijas "airBaltic" biļetes šobrīd var pirkt mierīgu sirdi, otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" teica satiksmes ministrs Uldis Augulis.

"Uz Ziemassvētku brīvdienām biļetes var pirkt mierīgāku sirdi. Es pats arī tā darīšu, lai parādītu priekšzīmi citiem," teica Augulis.

Augulis pauda gandarījumu par beidzot panākto akcionāru līgumu un valstij neizdevīgā akcionāru līguma izbeigšanu. Skaidrojot ilgo vilcināšanos ar vienošanās panākšanu, Augulis atzina, ka sarunas ir bijušas smagas, taču nepieciešams, lai valsts gūtu pilnīgu pārliecību, ka ieguldījumi neaiziet "tukšā mucā". "Tā nauda, ko mēs ieguldīsim, tiešām aizies flotes atjaunošanai, saistību nosegšanai ar kreditoriem, kompānijas darbības stabilizēšanai, nevis caur kaut kādām kompānijām vai valdes vadītājam," stāstīja satiksmes ministrs.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 3.oktobrī, parakstīta vienošanās starp valdību, otru privāto akcionāru "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) un lielākajiem kreditoriem par "airBaltic" turpmāko finansējumu un pārvaldību, tādējādi nodrošinot valstij faktisko kontroli pār uzņēmumu.

Saskaņā ar vienošanos "airBaltic" pamatkapitālā proporcionāli kopumā tiks ieguldīti gandrīz 100 miljoni latu. Paredzēts, ka sākotnēji kompānijā tiks ieguldīti 30 miljoni latu, tostarp valsts ieguldīs 16 miljonus latu, bet BAS – atlikušos 14 miljonus latu. Savukārt pēc tam vienā vai divos posmos "airBaltic" pamatkapitāls tiks palielināts par aptuveni 70 miljoniem latu.

Plānots, ka valsts aizdevums "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai 16 miljonu latu apmērā tiks piešķirts ne vēlāk kā līdz 2011.gada 14.oktobrim, ja tiks izpildīti vairāki priekšnosacījumi – atsaukts tiesiskās aizsardzības pieteikums Rīgas rajona tiesā, pilnībā dzēstas 59 110 akcijas, par ko lēmums pieņemts 2010.gada 30.aprīļa akcionāru sapulcē, no amata tiks atcelts līdzšinējais valdes loceklis Fliks un panākts, ka jaunā valde darbojas triju cilvēku sastāvā, kā arī jaunā redakcijā jābūt apstiprinātiem "airBaltic" statūtiem.

Vēl vienošanās paredz izbeigt 2010.gada 30.aprīlī noslēgto konsolidēto akcionāru līgumu, ievēlēt jaunu "airBaltic" padomi ar pieredzi vadības un uzraudzības veikšanā pēc saimnieciskās darbības apmēra līdzīgās kompānijās, atgūt preču zīmi "airBaltic" atpakaļ aviokompānijai un ieķīlāt to par labu valstij, lai nodrošinātu valsts aizdevuma atmaksu. Tāpat noteikts, ka ir jākonsolidē "airBaltic" saistības pret BAS, un paredzēts konsolidēt "airBaltic" un BAS meitasuzņēmumus, atdodot ārpakalpojumā nodotos pakalpojumus atpakaļ aviokompānijai. Vēl jāpilnveido korporatīvā struktūra un ieguldījumu īpašumu pārvaldība, bet divu mēnešu laikā paredzēts sagatavot "airBaltic" restrukturizācijas plānu un biznesa plānu.

Kompānija "airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".