Latviju pametuši gandrīz visi Āfrikā ziemojošie gājputni

Latviju jau pametuši gandrīz visi gājputni, kuri ziemo Āfrikā, un pašlaik no Latvijas projām sāk doties putni, kuri ziemo Rietumeiropas valstīs, norāda Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko.

Pašlaik Latviju atstājuši baltie stārķi, bezdelīgas, lakstīgalas, ķauķi, svīres, vālodzes un citi putni, kuri ziemo kādā no Āfrikas valstīm.

"Ja iedzīvotāji kādu no šiem putniem pamana, tad, visticamāk tas ir savārdzis vai arī ieguvis kādu ievainojumu, kā dēļ tas nav bijis spējīgs doties ceļā uz ziemošanas vietu," sacīja Boiko.

Pašlaik sākusies to putnu migrācija, kuri ziemo kādā no Rietumeiropas valstīm. Boiko informēja, ka pašlaik uz siltākām zemēm dodas Ziemeļu gulbji, ausainās pūces un citi putni, kuri ziemo kādā no Eiropas valstīm.

Boiko norādīja – lai gulbis mērotu 400 kilometru lielu attālumu, tam nepieciešama aptuveni viena diena. "Gulbis, kuru pagājušās nedēļas sestdienā novēroju Skrundas dīķos, jau svētdien tika manīts Polijā. Aptuvenais attālums starp šīm vietām ir 400 kilometru," klāstīja Boiko.

Viņš norādīja, ka šis gulbis Polijā uzturēsies aptuveni trīs nedēļas, lai pēc tam dotos uz savu galamērķi – Vāciju.

Ornitologs arī novērojis, ka nedēļas nogalē Kurzemes pusē bija vērojams ar krietns pulks ķīvīšu un dzelteno tārtiņu, kuri arī sākuši ceļu uz ziemošanas vietām.

Jau vēstīts, ka pirms divām nedēļam Latviju sāka pamest dzērves, tad arī tika manītas pirmās migrējošās zosis un gulbji, kas, spriežot pēc gredzeniem, bija atlidojušas no Somijas, Igaunijas, kā arī Krievijas ziemeļrietumu daļas. Šie gājputni novēroti nedēļu agrāk nekā pērn.

Svarīgākais