Aptauja: tikai 19% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nemēdz pārvietoties ar automašīnu

Tikai 19% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nemēdz pārvietoties ar automašīnu, liecina izlietotā iepakojuma apsaimniekotājuzņēmuma "Zaļā josta" veiktais pētījums.

Aptaujā secināts, ka automašīna kā neatņemams ikdienas pārvietošanās līdzeklis dominē pilsētas transportā. Tikai 19% Latvijas iedzīvotāju ikdienā nemēdz pārvietoties ar privāto vai dienesta automašīnu. Gandrīz puse aptaujāto jeb 49% respondentu automašīnu izmanto katru dienu, savukārt ar sabiedrisko transportu ik dienu pārvietojas vien piektā daļa iedzīvotāju. Pētījumā arī atklāts, ka ar videi tik draudzīgo velosipēdu ikdienā pārvietojas vien 6% respondentu.

Svarīgs faktors transportlīdzekļu izvēlē cilvēkiem ir transportlīdzekļa pieejamība, otrajā vietā atstājot finansiālo izdevīgumu. Diemžēl transportlīdzekļa ietekme uz vidi, pēc mūsu sabiedrības uzskata, ir vismazsvarīgākais faktors, norādīja "Zaļās jostas" pārstāvji.

Aptauja gan liecina, ka pēdējā gada laikā aizvien vairāk cilvēku ir sākuši ikdienā pārvietoties ar velosipēdu. 17% iedzīvotāju min, ka pēdējā gada laikā biežāk sākuši izmantot velosipēdu kā ikdienas pārvietošanās līdzekli. 27% respondentu atzīst, ka retāk izmanto privāto vai dienesta automašīnu.

"Zaļā josta" vēlas aktualizēt videi draudzīgu transportlīdzekļu izvēli un EMN akcijas "Diena bez auto" ietvaros aicina cilvēkus iespēju robežās samazināt ikdienas gaitu laikā radīto CO2 daudzumu. Tas attiecas ne tikai uz atteikšanos ikdienā braukt ar auto, bet arī cenšoties savā ikdienā ieviest citus videi draudzīgus paradumus, piemēram, šķirot makulatūru un nodot to pārstrādei, tādējādi pasargājot no izciršanas mežus, kas ir vitāli svarīgi CO2 absorbcijai.

"Zaļā josta" dibināta 2002.gadā, kad tika noslēgti pirmie līgumi ar izlietotā iepakojuma apsaimniekotājiem.

Svarīgākais