Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Sācies astronomiskais rudens

Beigusies astronomiskā vasara un piektdien plkst.12.04 iestājās rudens, liecina astronomu informācija.

Astronomiskais rudens Zemes ziemeļu puslodē sākas brīdī, kad Saule atrodas rudens punktā - Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. To sauc par rudens ekvinokciju, savukārt Zemes dienvidu puslodē tad iestājas pavasaris.

Šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma. Laiku ap 23.-26.septembri mēdz dēvēt par rudens saulstāvjiem, jo saule stāv līdzsvarā, vai vienādībām, jo nakts un diena ir aptuveni vienāda garuma.

Dienas un nakts garums vistuvākais būs 25. un 26.septembrī. Svētdien Rīgā saule lēks plkst.7.14 un rietēs 19.16, bet jau 26.septembrī diena būs par nepilnām trim minūtēm īsāka nekā nakts. Dienas garums septembra beigās saruks visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīdēs par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk.

Saskaņā ar Latvijas Folkloras biedrības apkopoto informāciju rudens saulstāvjos dažādas Eiropas tautas agrāk atzīmēja ražas svētkus un gada saulrietu, kad gaismas un tumsas mūžīgajā cīņā pārsvaru pamazām gūst tumsa. Rudens svētki tika svētīti trīs dienas.

Latvijas teritorijā rudens ekvinokcijas svinības laika gaitā tika piesaistītas Miķeļa dienai jeb Miķeļiem, kas tika saukti arī par Mīkaļiem un Mīklāli. 29.septembris zināms kā baznīcas svētku diena par godu virseņģelim Miķelim. Senie latvieši šos svētkus dēvēja par Appļāvībām un Apjumībām, - ap šo laiku visai labībai bija jābūt nopļautai un savestai zem jumta, tādējādi saulstāvju svinības saplūda ar ražas novākšanas svētkiem.

Rudens svētkos tika godāta dievība Jumis - auglības un labklājības simbols. Jumis kā druvu auglības veicinātājs visplašāk bijis pazīstams Zemgalē.

Šajā nedēļas nogalē daudzviet Latvijā ar dažādiem pasākumiem atzīmēs rudens atnākšanu un ražas svētkus. Tostarp Rīgā 24.septembrī no plkst.9 līdz 17 Doma laukumā risināsies tradicionālais Miķeļdienas gadatirgus, savukārt Rātslaukumā sestdien un svētdien notiks pirmais Burkānu festivāls. 25.septembrī Miķeļdienas noskaņās notiks arī Amatu svētki Iļģuciemā, bet Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien norisināsies Miķeļdienai veltīti Rudens ražas svētki, ar tiem saistītas aktivitātes plānotas no plkst.12 līdz 17.