Mēneša laikā no LTV tiek gaidīts analītisks raidījums par norisēm politikā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), vēlākais, mēneša laikā sagaida, ka Latvijas Televīzija (LTV) skatītājiem piedāvās analītisku raidījumu par politiskajām norisēm, liecina padomes priekšsēdētāja vietnieces Daces Bucenieces teiktais.

Pēc LTV ceturtdienas izšķiršanās lauzt līgumu ar žurnālistu Kārli Streipu, kurš apmēram 15 gadu vadīja žurnālistu diskusiju raidījumu "Skats no malas" par sabiedrībā aktuāliem notikumiem, Buceniece atzina, ka raidījuma formāts bijis labs, taču pēdējā laikā tam trūcis objektivitātes.

"Vieta nepaliks tukša, un ir arī daudz citu žurnālistu Latvijā. Formāts man patīk, taču ar gadiem raidījums palika žultaināks un vienos vārtos, kad sapratu, ka objektivitātes tur vairs nav," LTV lēmumu atbrīvot žurnālistu komentēja Buceniece.

Viņasprāt, Streips ir pārkāpis robežas.

"Man ir viedoklis, ka Streipa kungs pārkāpa normas robežas. Un tā jau nav pirmā reize. Kāpēc manam bērnam ir jāklausās rupjības plkst.19.50 un turklāt sabiedriskajā medijā?" minēja Buceniece.

"Kādreiz studiju laikā klausījos šo raidījumu, un man likās – te runā patiesības orākuls. Pēdējos gados tā vairs nav. Tā nav virtuve, kur varat runāt, kā vēlaties un apsaukāties. Sabiedriskā televīzija, ko finansē par valsts līdzekļiem, ir īpaša vieta," viņa klāstīja.

Savukārt padomes locekle Dzintra Geka LTV lēmumu atbrīvot Streipu no amata uzskata par sasteigtu un nepamatotu.

"Šis nebūtu gadījums, kad vispār varētu būt runa par Streipa atbrīvošanu. Šī latviešu rupjība pilnībā nobāl uz tā fona, kas izskan ēterā, piemēram, dienas laikā demonstrētajā Vudija Alena filmā, kas bija piebārstīta ar rupjībām. Vienmēr attieksme ir bijusi – slikti, ka tā gadījās, bet šajā gadījumā izskatījās, ka tas vērsts tieši pret Kārlis Streipu," pastāstīja Geka.

NEPLP priekšsēža vietniece Buceniece paskaidroja, ka padome ir ierosinājusi administratīvo lietu pret televīziju, bet, kā tā tālāk rīkojas attiecībā pret žurnālistu, ir tās kompetencē.

Padome ierosinājusi administratīvo lietvedību pēc elektroniskā plašsaziņas līdzekļu likuma panta, kas nosaka pienākumu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, veidojot savu programmu, respektēt viedokļu daudzveidību, kā arī laikā no plkst.7 līdz 22 aizliedz programmās lietot rupjus vai nepieklājīgus izteicienus.

Saskaņā ar Administratīvā pārkāpuma kodeksu televīzijai var piemērot naudas sodu, lietu izbeigt vai nodot tālāk tās izskatīšanu citai iestādei.

Viņa informēja, ka pirmdien televīzijas pārstāvji parakstīs administratīvā pārkāpuma lietu, bet trešdien, 28.septembrī, šī situācija tiks apspriesta NEPLP sēdē.

Jau vēstīts, ka LTV ģenerāldirektors Edgars Kots aģentūrai BNS sacīja, ka kanāla vadība vispirms ātri nolems, ar ko ēterā aizvietot šo raidījumu, savukārt diskusija par jaunu pārraidi varētu atsākties pēc divām vai trim nedēļām.

Svarīgākais