LIZDA atsauc informāciju par NDP kā skolās sākto pārbaužu ierosinātāju

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atsaukusi informāciju par Nacionālo drošības padomi (NDP) kā skolās sākto pārbaužu ierosinātāju, taču norāda, ka situācija joprojām ir neskaidra, aģentūrai BNS pavēstīja LIZDA pārstāvis Edgars Grigorjevs.

LIZDA pagājušajā nedēļā no izglītības iestādes saņēma faksu par Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) gaidāmajām pārbaudēm skolās, kas sāktas 12.septembrī un kurās pārbaudīšot latviešu valodas, literatūras un Latvijas vēstures mācīšanu.

Arodbiedrības padomes sēdē 13.septembrī jautājumu par pārbaužu pamatotību uzdeva Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniecei Ingai Štālei, kura atbildēja: "Tā ir ierobežotas pieejamības informācija, kuru nedz [IKVD vadītājs Aivars] Stankeviča kungs, nedz es nedrīkstam paust. Tas nav ministrijas uzdevums, pēc kura IKVD pārbauda Latvijas vēstures un latviešu valodas apguvi skolās. Šis uzdevums ir nācis pavisam no citas vietas."

Uz jautājumu, vai rīkojums nācis no prezidenta pils, Štāle atbildējusi apstiprinoši.

Tomēr LIZDA, kas trešdienas rītā izplatīja ziņas, ka rīkojumu izdevusi NDP, pēcpusdienā atsaukusi iepriekš pausto informāciju "pēc komunikācijas ar Valsts prezidenta kanceleju". Vienlaikus arodbiedrība paudusi nožēlu, ka jautājums par IKVD sākto pārbaužu ierosinātāju un pamatotību aizvien nav skaidrs.

Arī aģentūrai BNS dienas laikā iesaistītās iestādes sniedza pretrunīgu informāciju.

Izglītības ministra padomniece Inga Bandeniece sākotnēji norādīja, ka ministrijai nav informācijas par pārbaudēm, taču viņa pieļāva, ka pārbaudes tiek veiktas, jo Latvijas vēsture ir jauns mācību priekšmets. Vēlāk, kad Stankevičs Saeimas izglītības komisijā uzsvēra, ka pārbaudes notiek pēc saskaņošanas ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Bandeniece paskaidroja, ka parlatviešu valodas pārbaudēm nav šādas informācijas, taču apstiprināja, ka pārbaudes Latvijas vēstures mācību priekšmetā ir saskaņotas ar IZM.

Stankevičs Saeimas komisijā informēja, ka pārbaudes tika sāktas jau vasarā, kad IKVD inspektori inspicēja skolu bibliotēkas, lai noskaidrotu, vai tās atbilst prasībām un vai tajās ir visi nepieciešamie mācību līdzekļi. Savukārt skolotāju un skolu pārbaudes sāktas šonedēļ un tiks turpinātas. Līdz ar to vēl neesot zināmi rezultāti.

IKVD vadītājs pavēstīja, ka pārbaudes tiek veiktas, jo skolās šajā mācību gadā ir jauns mācību priekšmets – Latvijas vēsture. Arī Stankevičs uzsvēra, ka pārbaudes skolās nav sāktas pēc Valsts prezidenta Nacionālās drošības padomes (NDP) rīkojuma un viņam neesot nojausmas, no kurienes varētu būt radusies šāda informācija.

Paziņojumu, ka pārbaudes sāktas pēc NDP rīkojuma, otrdien medijiem izplatīja LIZDA. Arī Valsts prezidenta kanceleja, reaģējot uz šīm ziņām, noliedza, ka NDP būtu pieņemts šāds lēmums.

Kāda novada izglītības speciāliste aģentūrai BNS pastāstīja, ka IKVD pārstāvji informējuši par divu mācību priekšmetu – latviešu valodas un Latvijas vēstures – pārbaudēm, lai noskaidrotu, kā šie mācību priekšmeti tiek ieviesti, kādas ir grāmatas, kuras izmanto vielas apguvei, kā arī paredzēts apmeklēt stundas. IKVD pārstāvis norādījis, ka netiks pārbaudīta ne skolas, ne pedagoga kvalitāte, bet pārbaudes tiek rīkotas informācijas iegūšanai.

Svarīgākais