Vienīgais kriminālprocess saistībā ar vēlēšanām ierosināts par pusaudžu izsistu stiklu iecirknī

Vienīgais Valsts policijas sāktais kriminālprocess saistībā ar 11.Saeimas vēlēšanām ir ierosināts par pusaudžu ar bumbu izsistu stiklu vēlēšanu iecirknim.

Viļķenes pagasta kultūras namā izvietotajam iecirknim ap plkst.21 izsists logs. Lai noskaidrotu notikušā apstākļus, sākts kriminālprocess par mantas bojāšanu.

Policija noskaidroja, ka logu izsituši pusaudži, spēlējot bumbu.

Šis kriminālprocess pagaidām ir vienīgais, kas Valsts policijā sākts saistībā ar vēlēšanām.

Jau ziņots, ka Valsts policija saistībā ar aģitācijas pārkāpumiem 51 gadījumā sākusi administratīvo lietvedību un gandrīz puse no tiem bijuši Rīgas reģionā.

Policija konstatējusi gan neaizvāktus aģitācijas materiālus, gan iedzīvotājiem nosūtītas anonīmas mobilo tālruņu īsziņas un aģitēšanu pie iecirkņiem. Attiecībā uz īsziņām policija mēģinās noskaidrot to sūtītāju.

Drošības policija (DP) sestdien saņēmusi vairākus desmitus signālu par iespējamu vēlētāju balsu ietekmēšanu vēlēšanu laikā.

No tiem desmit atbilduši DP kompetencei, proti, par iespējamiem vēlētāju balsstiesību ietekmēšanas gadījumiem. Pārbaudot saņemto informāciju, astoņos gadījumos informācija nav apstiprinājusies, bet par diviem gadījumiem informācijas pārbaude turpinās. Pārējā saņemtā informācija bija saistīta ar priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpšanu.

DP gan pagaidām nekomentē, par ko tieši šajos divos gadījumos notiek informācijas pārbaude.

Lielākā daļa saņemtās informācijas bijusi par Latgales vēlēšanu apgabalu, tad seko citi vēlēšanu apgabali.

Kriminālprocesi Drošības policijā pagaidām nav sākti, taču DP pieļauj, ka arī pēcvēlēšanu periodā tiks saņemta informācija par iespējamām pretlikumībām, piemēram, vēlēšanu dokumentu viltošanu.

Jau ziņots, ka Valsts policija sestdien piefiksēja vairākus desmitus gadījumu par priekšvēlēšanu aģitāciju, tostarp neaizvāktiem aģitācijas materiāliem, iedzīvotājiem nosūtītām anonīmām mobilo tālruņu īsziņām un aģitēšanu pie iecirkņiem.

Svarīgākais