No Skrastiņa atvadījušies vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku

© f64

Vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku piektdienas rītā "Arēnā Rīga" atvadījušies no bojāgājušā hokejista Kārļa Skrastiņa.

Pie "Arēnas Rīga" visu laiku ir aptuveni simts metru gara rinda. Cilvēku vidū pārsvarā ir gados jauni ļaudis, bet ir arī ģimenes ar bērniem, un atvadīties no Skrastiņa ieradušies arī vairāki desmiti skolēnu. Cilvēku skaits arvien palielinās, un no plkst.10 līdzjutējus sāka laist iekšā "Arēnā Rīga". Atvadu pasākums ilgs līdz plkst.14.

Arī Valsts prezidents Andris Bērziņš nolika ziedus pie zārka un aprunājās ar tuviniekiem.

Ap aizvērtu zārku gulst ziedi un deg sveces. Pie zārka novietota godasardze, viens no karavīriem tur Latvijas karogu sēru noformējumā.

Virs zārka ir liels ekrāns, uz kura tiek demonstrēts video ar Kārli Skrastiņu uz ledus.

Netālu no zārka pie sēdvietām izvietoti arī Skrastiņa pārstāvēto hokeja komandu, kurās viņš spēlējis, formas krekli. Virs tām pakarināts arī Latvijas valstsvienības krekls ar septīto numuru.

Visapkārt zālē ir aizdegtas daudzas sveces.

Cilvēkiem, kas atnākuši atvadīties no hokejista, rokās ir ziedi, viņi savā starpā dalās pārdomās par Skrastiņa sasniegumiem un personīgajām izjūtām, saņemot traģiskās ziņas par Skrastiņa bojāeju.

Aģentūra BNS novēroja, ka atvadīties no Skrastiņa bija ieradies arī eksprezidents Valdis Zatlers ar dzīvesbiedri Lilitu Zatleri, kā arī politiķis Ainārs Šlesers un Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans.

Skrastiņa tuvinieki lūdz nefilmēt un nefotografēt atvadu pasākumu, kā arī izslēgt mobilos telefonus.

Sabiedrisko kārtību atvadu pasākuma norises vietā uzrauga policija.

Jau vēstīts, ka, paceļoties gaisā no Tunošnas lidostas pie Jaroslavļas, 7.septembrī avarēja lidmašīna, kas veda uz KHL spēli "Lokomotiv" komandu. Gāja bojā 44 no 45 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem, tostarp 37 gadus vecais Skrastiņš. Dzīvību katastrofā zaudēja visi "Lokomotiv" komandas pārstāvji.

Latvijas izlasē Skrastiņš debitēja 18 gadu vecumā – 1992. gada 7. novembrī, nacionālās izlases pirmajā spēlē pēc neatkarības atjaunošanas ar Lietuvu (13:2). Valstsvienības rindās viņš aizvadīja 151 spēli, kurā guva 28 vārtus un atdeva 38 rezultatīvas piespēles, nopelnot 66 rezultativitātes punktus. Spilgtākā spēle izlasē Skrastiņam bija 2003. gadā pasaules čempionātā Somijā, kad izšķirošajā spēlē par iekļūšanu nākamajā kārtā viņš iemeta trīs vārtus, palīdzot Latvijas izlasei ar 4:0 uzvarēt sev neērto Baltkrievijas valstsvienību.

Pēdējo turnīru nacionālajā izlasē Skrastiņš aizvadīja 2010. gada olimpiskajās spēlēs Vankūverā, kur, tāpat kā iepriekš pasaules čempionātos, bija komandas kapteinis.

NHL Skrastiņš debitēja 1998.gadā Nešvilas "Predators" sastāvā, bet 2003. gadā viņš parakstīja līgumu ar Kolorādo "Avalanche", kur nospēlēja līdz 2008. gadam, tajā laikā uzstādot arī NHL rekordu pēc kārtas aizvadīto spēļu skaita ziņā aizsargiem, kas hokejistam Ziemeļamerikā un Latvijā ļāva iemantot "Dzelzs vīra" vārdu. 2007./2008. gada sezonas izskaņā Skrastiņu aizmainīja uz Floridas "Panthers", bet 2009. gadā aizsargs parakstīja līgumu ar Dalasas "Stars", kur nospēlēja divas sezonas. Pēc 2010./2011. gada sezonas, kad Skrastiņam NHL vairs netika piedāvāts atbilstošs līgums, viņš pieņēma lēmumu atgriezties Eiropā un spēlēt Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), parakstot vienošanos ar vienu no spēcīgākajiem līgas klubiem Jaroslavļas "Lokomotiv".

Skrastiņam bija ģimene – sieva Zane un divi bērni.

Svarīgākais