Moldova pārdevusi Latvijas uzņēmumam 60 tonnas bruņojuma

Moldova kādam Latvijas uzņēmumam pārdevusi 60 tonnas bruņojuma, taču Moldovas Aizsardzības ministrija noliedz medijos izplatītās ziņas, ka ieroči tiks pārdoti Lībijas nemierniekiem, trešdien ziņoja Latvijas Radio (LR).

Moldovas Aizsardzības ministrijas pārstāvis LR gan neatklāja ne uzņēmumu, ne darījuma summu.

"Moldovas Aizsardzības ministrija ir noslēgusi līgumu ar Rīgā bāzētu kompāniju, diemžēl mēs nevaram runāt par darījuma summu, jo runa ir par komerciālu vienošanos. Kopējās pārdotās munīcijas apmērs ir 60 tonnu," informēja ministrija.

Moldovas mediji vēsta, ka bruņojums otrdien iekrauts Latvijas uzņēmuma nofraktētā Armēnijas kompānijas lidmašīnā "Il-76", kas Moldovā ieradās no Lībijas pilsētas Bengazi, kas līdz šim bija dumpinieku galvenais atbalsta punkts.

Ņemot vērā lidmašīnas līdzšinējo maršrutu, Moldovas mediji prognozē, ka bruņojuma krava tiks nogādāta Lībijā. Taču Moldovas Aizsardzības ministrija to noliedz, neatklājot, uz kuru valsti ieroči aizvesti.

"Tas, ko es varu pateikt, ir, ka šo bruņojumu neizmantos uzbrukuma nolūkos, bet gan mācībām. Munīcija 100% nedodas uz Lībiju, jo Eiropas Savienība vai NATO ir aizliegusi pārdot ieročus Lībijai. Krava tiek vesta uz citu valsti, kuru nevar atklāt," informē Aizsardzības ministrija.

Ministrija neatklāj, kurai Latvijas kompānijai ieroči pārdoti, un uzsver, ka bruņojums ir novecojis un darījumā iegūto naudu Moldova plāno ieguldīt savas armijas modernizēšanā.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijā, kuras pārraudzībā ir stratēģiskās nozīmes preču kontrole, pagaidām nekomentē šīs ziņas, noskaidrojot situāciju.

Latvijas Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa aģentūrai BNS teica, ka Drošības policija ir pievērsusi uzmanību šai informācijai un atbilstoši savai kompetencei seko līdzi.

Svarīgākais