Gulbenes novadā nodeg māja, ģimene ar trim bērniem paliek bez pajumtes

Gulbenes novadā otrdien nodegusi vienstāva koka dzīvojamā māja, kā dēļ ģimene ar trim bērniem palikusi bez pajumtes, norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Plkst.9.14 VUGD saņēma informāciju, ka Gulbenes novada Tirzas pagastā deg vienstāva koka dzīvojamā māja. Izsaukumu no kāda garāmgājēja ugunsdzēsēji glābēji saņēma novēloti, tāpēc, ierodoties notikuma vietā, māja jau dega pilnā platībā, un tai bija iebrukušas jumta konstrukcijas. Notikuma vietā strādāja divas VUGD Gulbenes daļas autocisternas, bet, tā kā tuvākā ūdens ņemšanas vieta bija apmēram 700 metru attālumā esošais dīķis un ugunsgrēka dzēšana bija jāorganizē ar ūdens pievešanu, uz notikuma vietu izbrauca arī Cesvaines posteņa ugunsdzēsēji glābēji.

Kopējā degšanas platība bija 174 kvadrātmetri, no tiem dzīvojamā māja – 150 un piebūve 24 kvadrātmetri. Ugunsgrēks lokalizēts plkst.10.27, bet pilnībā likvidēts plkst.14.05.

Ugunsgrēka dēļ sieviete ar trim bērniem palika bez mājokļa, jo ēka nodega pilnībā. Ugunsgrēkā nav cietušo vai bojāgājušo, jo laikā, kad izcēlās ugunsgrēks, divi vecākie bērni atradās skolā, bet māte ar jaunāko bērnu bija aizbraukusi darīšanās.

Iespējamais ugunsgrēka iemesls ir bojājums dūmvadā.

VUGD atgādina, ka, gatavojoties apkures sezonai, jāpārliecinās par mājoklī esošās siltuma ieguves ierīces ugunsdrošību: jāiztīra sodrēji no dūmeņiem un krāšņu un pavardu dūmkanāliem, ko vislabāk izdarīs sertificēts skursteņslauķis. Netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams, jo, sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi, kas, laikus nenotīrīti, labākajā gadījumā samazina apkures ierīces darbības efektivitāti, bet sliktākajā gadījumā var izraisīt intensīvu šo produktu degšanu. Savukārt malkas plīts laika gaitā nolietojas – var izdegt cepeškrāsns metāla apšuvums, plīts virsmā parādīties spraugas, caur kurām nāk dūmgāzes. Lai šādas plītis padarītu ikdienas lietošanā drošas, tām periodiski nepieciešama atjaunošana, rūpīgi aizsmērējot radušās plaisas, laikā nomainot izdegušo cepeškrāsni un nostiprinot durtiņas.

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 35 izsaukumus. Kopumā dzēsti 15 ugunsgrēki, veikti 16 glābšanas darbi, bija arī četri maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos nav cietuši vai gājuši bojā cilvēki.

Pagājušajā diennaktī stiprais vējš ugunsdzēsējiem glābējiem nav sagādājis daudz darba. VUGD tikai četras reizes saņēma izsaukumu par kokiem, kas nokrituši uz ceļa braucamās daļas. Koka sazāģēšana un novākšana no ceļa braucamās daļas veikta Rīgā, Inženieru un Olīvu ielas krustojumā, autoceļa Alsunga–Jūrkalne 6.kilometrā un Tukuma–Klapkalnciems 163.kilometrā, kā arī Ventspils novada Popes pagastā.

Latvijā

Vakar nācās apmeklēt Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes 3. nodaļu. Kā pavēstē teikts, “uz nopratināšanu”. Jau pirms šīs pratināšanas, un vēl jo vairāk pēc tās, man radās vairāki jautājumi. Manuprāt, tādi, uz kuriem atbildes gribētu dzirdēt arī plašāka sabiedrība.

Svarīgākais