Raidījums: aizdomas par līdzekļu izšķērdēšanu Ogres slimnīcas iepirkumā par automašīnas iegādi

Auto nozares ekspertiem un Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) aizdomas par līdzekļu izšķērdēšanu Ogres rajona slimnīcas iepirkumā par jaunas automašīnas iegādi, svētdien ziņo LNT raidījums "Top 10".

Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas padomes loceklis Andris Kulbergs šo iepirkumu nosauca par nekaunības kalngalu, kur pasūtītājs pat nav pacenties noslēpt acīmredzami formālā konkursa pēdas. Viņš apliecināja, ka konkursā noteiktās prasības atbilst konkrētai automašīnai - "Opel Insignia". Šādu viedokli pauda arī aptaujātie auto eksperti - Normunds Avotiņš un Pauls Timrots. Viņi arī vērsa uzmanību uz prasīto papildus aprīkojumu, par kura lietderību būtu jāšaubās.

Raidījums norāda, ka jauna "Opel Insignia" ar dīzeļdzināju pieejama, sākot no 16 tūkstošiem latu, izvēlētās konkrētās jaudas automašīna ir jau dārgāka - virs 20 tūkstošiem latu, savukārt prasītais papildu aprīkojums pirkumu sadārdzina vēl par vairākiem tūkstošiem latu.

IUB vadītājs Andrejs Tiknuss atzina - konkursa noteikumi paredz tādas prasības, kuras pirkumu nevajadzīgi sadārdzina, piemēram, automātiskais gaismas slēdzis ar tuneļa atpazīstamību vai kruīza kontrole. Viņš atgādināja, ka likums par valsts mantas izšķērdēšanas novēršanu nosaka, ka ar līdzekļiem jārīkojas pēc iespējas taupīgāk. Lai gan IUB sūdzības par mazajiem iepirkumiem nepieņem, tas šajā gadījumā nolēmis reaģēt un aicināt slimnīcu iepirkumu padarīt lētāku.

Savukārt Ogres rajona slimnīcas galvenais ārsts Jānis Trops raidījumam skaidroja, ka līdzšinējā slimnīcas priekšniecības automašīna - 2004.gada "Opel Vectra" - ekspluatācijā palikusi pārāk dārga, tādēļ nolemts tās vietā iegādāties jaunu. Pēc viņa teiktā, jaunā mašīna nav domāta vien administrācijai, bet arī saimnieciskām funkcijām. Līdzekļu izšķērdēšanu Trops nesaskatīja.

IUB informācija liecina, ka Ogres rajona slimnīcas izsludinātajā konkursā pretendenti vēl var pieteikties līdz 19.septembrim.

Latvijā

Krievija pastiprina virtuālo privāto tīklu (VPN) pakalpojumu bloķēšanu un cenšas slēgt interneta telefoniju, lai ierobežotu iedzīvotāju piekļuvi patiesai informācijai un pastiprinātu viņu uzraudzību, teikts britu militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Svarīgākais