Dombrovskis: "airBaltic" glābšanai nepieciešamie līdzekļi būs galvenais budžeta grozījumu jautājums

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana būs galvenais, bet ne vienīgais budžeta grozījumu jautājums, trešdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš norādīja, ka līdz ar budžeta grozījumiem plānots sakārtot vēl vairākas tehniskas lietas, taču vēl neprecizēja, kādas. Premjers arī atgādināja, ka pirms neilga laika, lemjot par papildu līdzekļu piešķiršanu veselības aprūpei, bija paredzēts veikt budžeta grozījumus, taču toreiz izdevās atrast līdzekļus, pārdalot budžeta līdzekļus. "airBaltic" glābšanas gadījumā tas nebūs iespējams un budžets būs jāgroza.

Pagaidām Dombrovskis vēl neminēja, kā tieši plānots rast aviokompānijai nepieciešamos līdzekļus.

Trešdien intervijā "Radio 101" Dombrovskis paskaidroja, ka jautājumu par līdzekļu piesaisti "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai pašlaik risina Finanšu ministrija. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka lielākoties līdzekļi tiks rasti, palielinot budžeta deficītu, nevis samazinot līdzekļus kādai citai jomai.

Pēc Dombrovska teiktā, budžeta grozījumi netiks iesniegti līdz vēlēšanām, jo vispirms jāpanāk abu "airBaltic" akcionāru – valsts un privātā – vienošanās, bet līdz vēlēšanām paredzēta tikai viena Saeimas plenārsēde. Optimistiski vērtējot, budžeta grozījumu pieņemšanai un izsludināšanai nepieciešami vismaz divi mēneši, lēsa premjers.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš paziņoja, ka līdz brīdim, kamēr nebūs beigušās "airBaltic" akcionāru sarunas, viņš viedokli un vērtējumu šajā jautājumā nesniegs.

Abas amatpersonas arī pārrunāja nākamā gada valsts budžeta veidošanu. Bērziņš pauda pārliecību, ka šis process norit atbilstoši plānotajam un problēmas ar to nav saskatāmas.

Jau vēstīts – lai sniegtu atbalstu "airBaltic", būs jāveic grozījumi šā gada budžetā. Iepriekš valdības piesaistītā konsultanta ieguldījumu brokeru sabiedrības "Prudentia" pārstāvis Kārlis Krastiņš uzsvēra, ka abiem akcionāriem – valstij un privātajam akcionāram "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) – tuvākajā laikā būtu jāiegulda kompānijā 50–70 miljoni latu.

Kompānija veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām – Rīgas, Viļņas un Tallinas, kā arī nodrošina aviosatiksmi vairākos iekšzemes maršrutos Somijā. "airBaltic" neauditētie zaudējumi pērn bija 34,2 miljoni latu pretēji peļņai 2009.gadā.

"airBaltic" dibināts 1995.gadā, tā lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un BAS ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder "airBaltic" prezidentam un izpilddirektoram Bertoltam Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited".

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais