Latvijai nav pieņemamas vairāku ANO dalībvalstu rekomendācijas cilvēktiesību jomā

Latvijai nav pieņemamas vairākas ANO dalībvalstu rekomendācijas cilvēktiesību jomā, piemēram, laulība ne tikai starp pretēja dzimuma pāriem un nepilsoņa statusa tūlītēja likvidēšana, izriet no Ārlietu ministrijas sniegtās informācijas presei.

Valdība otrdien izskatīja informatīvo ziņojumu par Latvijas cilvēktiesību situācijas izvērtēšanu ANO Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas 11.sesijas ietvaros, kas notika Ženēvā šā gada maijā. Tas bija Latvijas pirmais iesniegtais nacionālais ziņojums par cilvēktiesībām.

Pēc Latvijas ziņojuma prezentācijas diskusijā piedalījās 43 ANO dalībvalstis, kuras izteica savu vērtējumu par Latvijas cilvēktiesību situāciju un sniedza Latvijai rekomendācijas. Latvija pavisam saņēma 122 rekomendācijas.

Ministrija klāsta, ka līdz 2011.gada septembrim Latvijai jāiesniedz rakstveida izvērtējums par saņemtajām rekomendācijām, norādot, kuras no tām Latvija plāno ieviest, kuras ir jau ieviestas un kuras nav pieņemamas vai neatbilst Latvijas interesēm.

Lielāko daļu rekomendāciju Latvija jau ir īstenojusi vai plāno īstenot, tostarp rekomendācijas turpināt bērnu un personu ar invaliditāti tiesību aizsardzības un dzimumu līdztiesības veicināšanas pasākumus, turpināt uzlabot apstākļus ieslodzījuma vietās, apkarot rasisma un naida noziegumus un cilvēku tirdzniecību.

Tomēr dažas rekomendācijas Latvijai nav pieņemamas, piemēram, Latvija noraida rekomendāciju iekļaut tiesību aktos normas, kas atzīst laulību ne tikai starp pretēja dzimuma pāriem, nav arī pieņemamas rekomendācijas nekavējoties likvidēt nepilsoņa statusu un iekļaut mazākumtautību valodas oficiālās procedūrās un dokumentos.

Šā gada septembra sesijā ANO Cilvēktiesību padome apstiprinās ziņojumu par Latvijas cilvēktiesību situācijas izvērtēšanu, kuram būs pievienots Latvijas viedoklis par rekomendācijām. Informācija par rekomendāciju ieviešanas procesu Latvijai būs jāsniedz nākamā Vispārējā periodiskā pārskata cikla ietvaros, provizoriski 2016.gadā, paskaidro Ārlietu ministrija.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.