Pabeigta Jēkabpils aizsargdambja rekonstrukcija

Jēkabpilī pabeigta aizsargdambja rekonstrukcija, kopējās būvdarbu izmaksas ir 2,66 miljoni latu, aģentūrai BNS pavēstīja vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministra Raimonda Vējoņa (Zaļo un zemnieku savienība) padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Maija Pētermane.

Projektā Jēkabpilī rekonstruēts un paaugstināts Daugavas kreisā krasta aizsargdambis 3,8 kilometru garumā, Daugavas labā krasta aizsargdambis 1,1 kilometra garumā un rekonstruēts labā krasta betona aizsargdambis 150 metru garumā. Tāpat būvdarbu laikā labiekārtota teritorija visā dambja garumā – ieklāts bruģis, izveidotas atpūtas vietas un izveidots apgaismojums.

Paredzēts, ka rekonstruētais aizsargdambis pilsētu pasargās no plūdiem. Kopējās būvdarbu izmaksas ir 2,66 miljoni latu, no tām 2,26 miljonus latu finansē Eiropas Reģionālais attīstības fonds (ERAF), bet 399 tūkstoši latu ir Jēkabpils pašvaldības finansējums.

Pēdējā laika postošākie plūdi Jēkabpilī bijuši 1988. un 1998.gadā. Pēc 1988.gada plūdiem Salas pagasta teritorijā sākās aktīva aizsargdambju celtniecība. Savukārt pilsēta attīstīja jaunu mikrorajonu celtniecību augšpus tilta, lai cilvēkiem no plūdu visapdraudētākajām vietām būtu iespēja pārcelties uz plūdu neskartākām mājvietām.

Pēc 1998.gada plūdiem tika pieņemts lēmums par aizsargdambju celtniecību abos upes krastos. Kad 1998.gada plūdi sasniedza maksimumu, lai pasargātu no applūšanas pašu pilsētu, tika uzspridzināts aizsargdambis Salas pagasta teritorijā.

Pali nodarīja milzu postījumus lauksaimniecībā izmantojamajai zemei, tika izpostīti arī rudens sējumi simtiem hektāru platībā.

Svarīgākais