Cēsu novadā trīs pirmsskolas izglītības iestādes aprīkos ar saules kolektoriem

Cēsu novadā trīs pirmsskolas izglītības iestādes paredzēts aprīkot ar saules kolektoriem, kas palīdzēs ietaupīt aptuveni 60% no resursiem, kuri nepieciešami, lai nodrošinātu iestādes ar karsto ūdeni, aģentūrai BNS pavēstīja Cēsu novada pašvaldības pārstāvis Andris Vanadziņš.

Projekta realizācijas gaitā plānots modernizēt Cēsu trešās, ceturtās un piektās pirmsskolas izglītības iestādes siltumapgādes sistēmas, uzstādot atjaunojamo energoresursu siltumapgādes iekārtas – saules kolektorus, lai nodrošinātu karstā ūdens sagatavošanu. Izmantojot saules kolektorus, karstā ūdens apgādei būs iespējams ietaupīt apmēram 60% no gada laikā patērētā resursa.

Vanadziņš informēja, ka vasarā saules enerģijas pat mākoņainās dienās visbiežāk ir pietiekamā daudzumā, lai uzsildītu karsto ūdeni, izmantojot kvalitatīvus saules kolektorus. Pavasarī un rudenī saulainās dienās ir pietiekami daudz saules enerģijas, ko salīdzinoši lielais saules kolektoru lauks spēs izmantot ūdens sildīšanai.

Kad ilgstoši nav saules vai ar to nepietiek, vajadzīgo temperatūru ūdens sasniegs ar līdz šim izmantoto centrālās siltumapgādes sistēmu vai atsevišķu elektrisko sildītāju palīdzību.

"Saules kolektori šajā gadījumā izpildīs priekšuzsildes funkciju un enerģijas ekonomija būs uz tā rēķina, ka būs mazāka temperatūru starpība ūdens sildīšanai. Ziemā saulainās dienās saules kolektori ūdeni nedaudz uzsildīs, un līdz nepieciešamajai temperatūrai tas tiks uzsildīts, izmantojot jau esošo ūdens sildīšanas veidu," klāstīja Vanadziņš.

Visvairāk enerģijas būs iespējams ietaupīt Cēsu piektajai izglītības iestādei, jo tajā atrodas baseins, kas pašlaik patērē lielu daudzumu enerģijas.

Pagaidām minētajos bērnudārzos izmanto pilsētas centrālās siltumapgādes sistēmu gan apkurei, gan karstā ūdens apgādei. Vanadziņš norādīja, ka precīzs projekta realizācijas laiks būs zināms pēc līguma noslēgšanas ar Vides investīciju fondu par projekta ieviešanu.

Kopējās projekta izmaksas ir 168 347 lati, 75% no izmaksām būs Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzfinansējums.