Par tonnu nelikumīgas degvielas paredzēs kriminālatbildību

Saeimas komisija virzīs grozījumus Krimināllikumā, kas paredzēs kriminālatbildību jau par vienas tonnas nelikumīgas degvielas aizturēšanu.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis ("Vienotība") aģentūrai BNS pastāstīja, ka pašlaik nelegālas degvielas aizturēšanas gadījumā kriminālatbildība iestājas, ja šī degviela ir 50 minimālo mēnešalgu vērtībā, proti, apmēram 12 tonnu.

Noziedznieku grupas izmanto šo apstākli un pārvieto degvielu mazākos apmēros, piemēram, desmit tonnu apmērā, zinot, ka pieķeršanas gadījumā iestāsies vien administratīvā atbildība.

Ņemot vērā iepriekšminēto, komisijas deputāti piekrita, ka tiek gatavoti grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību jau par vienas tonnas nelikumīgas degvielas aizturēšanu.

"Ja ir aizturēta vairāk nekā viena tonnas ‒ tā jau būs kriminālatbildība. Tas attieksies kaut vai valsts iekšienē, ja konstatēs nelegālu preci," paskaidroja Latkovskis.

Grozījumus komisija Valsts prezidentam lūgs iekļaut jau vienā no tuvākajām Saeimas ārkārtas plenārsēdēm, un to pieņemšanas gadījumā noziedznieku darbība būs jau daudz apgrūtinošāka.

Par citiem likuma grozījumiem cīņā pret nelegālu akcizēto preču apriti komisija lems 13.septembrī. Komisija no dažādām iestādēm ir saņēmusi dažādus likuma grozījumus.

Latkovskis arī atgādināja, ka ir ļoti svarīgi, lai cīņa notiktu tieši pret kontrabandas un nelegālu akcizēto preču aprites organizētājiem.

"Ja konfiscē vienu akcizēto preču kravu, organizētai grupai ir zaudējumi, līdz ar to tā centīsies ievest pat divas kravas, lai atgūtu zaudēto. Tas nav risinājums. Līdz ar to tiesībsargājošām iestādēm ir ciešāk jāsadarbojas, lai aizturētu organizētājus un grupējumus," sacīja Latkovskis.

Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien ar atbildīgajām institūcijām pārrunāja paveikto cīņā pret organizēto noziedzību akcīzes preču nelegālās aprites un kontrabandas jomā.

Jau jūlijā Latkovska vadītā Saeimas komisija vienojās, ka kontrabandas un akcīzes preču nelegālās aprites apkarošanā jārod komplekss un ātrs risinājums, tādēļ komisija gatavos un virzīs izskatīšanai parlamentā atbilstošus grozījumus likumos.

Saskaņā ar muitas pārstāvju sniegto informāciju Latvijā darbojas līdz pat 25 šādām grupām, kuras atbildīgas par lielāko daļu degvielas, cigarešu un alkohola kontrabandas ievešanu valstī. Vairums no šiem grupējumiem darbojas austrumu pierobežā.

Latvijā

Vai seno laiku tradīcijas vēl spēkā, kad varēja atnākt uz Valsts kanceleju, ar darbiniekiem izdzert pudeli vīna, izrunāt sarežģītus juridiskos un valsts pārvaldes jautājumus; kas notiek ar Valsts kancelejas ēdnīcu un kafejnīcu; kā ar algām valsts pārvaldes darbiniekiem, un kā Valsts kanceleja sastrādājas ar premjeri Eviku Siliņu un viņas biroju – intervijas trešā daļa ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais