Par bišu noindēšanu uzņēmumiem "Jaunbāģi" un "Dan Agro" uzliek 500 latu sodu

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) dānim piederošajiem uzņēmumiem "Jaunbāģi" un "Dan Agro" piespriedis 500 latu sodu par augu aizsardzības līdzekļu neatbilstošu lietošanu, aģentūrai BNS pavēstīja VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilona Krastiņa.

Viņa pastāstīja, ka VAAD, pamatojoties uz saņemtajām Liepupes un Viļķenes pagasta biškopju sūdzībām, ir ierosinājis administratīvā pārkāpuma lietas pret "Dan Agro" un "Jaunbāģi" par augu aizsardzības līdzekļu neatbilstošu lietošanu, kā dēļ smidzināto platību tuvumā esošajās saimniecībās gājušas bojā bites. Ņemot vērā lietu izskatīšanas laikā atklāto, VAAD ir pieņēmis lēmumu atzīt uzņēmumus par vainīgiem un gan "Dan Agro", kas ir smidzinātās zemes apsaimniekotājs, gan smidzināšanas darbu izpildītājs "Jaunbāģi" sodīt ar maksimāli pieļaujamo naudas sodu – 500 latu.

VAAD atklājis, ka uzņēmumi nepareizi lietojuši augu aizsardzības līdzekļus, kas ir atstājis negatīvu ietekmi uz bitēm un nodarījis būtiskus zaudējumus – gājušas bojā bites 19 bišu saimju īpašniekiem. Augu aizsardzības līdzeklis lietots lielā platībā, dažādos laukos, kas izvietoti divu pagastu teritorijās, par augu aizsardzības līdzekļa lietojumu uzņēmumi nebrīdināja bišu saimju īpašniekus, izklāstīja Krastiņa.

Uzņēmumu "Jaunbāģi" un "Dan Agro" galvenie darbības virzieni ir graudaugu, pākšaugu un eļļas augu sēklu audzēšana. Uzņēmumu vienīgais īpašnieks ir Dānijas pilsonis Džons Like Jakobsens (Jacobsen John Lykke).

VAAD nodrošina valsts fitosanitāro drošību, veicot efektīvus uzraudzības pasākumus, lai valsti pasargātu no bīstamām augu slimībām un kaitēkļiem, un nodrošina augu un augu produktu eksportu.

Latvijā

“Tas viennozīmīgi ir valsts drošības jautājums,” pēc notikušā konkursa vērtējot atteikumu reģionālajiem medijiem piešķirt Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda līdzekļus digitalizācijai, teic Latvijas preses izdevēju asociācijas (LPIA) valdes priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais par reģionālajiem medijiem Guntars Līcis. Daudziem medijiem tas nozīmēs darbības pārtraukšanu. Taču bez reģionālajiem medijiem veidosies dezinformācijas zonas, ko ar savu saturu piepildīs ienaidnieki. Un to mums ir daudz.

Svarīgākais