EDSO rekomendē Latvijai atļaut piedalīties vēlēšanās no partijām neatkarīgiem kandidātiem

Piektdien, EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja misijai ierodoties Latvijā, lai novērotu 17.septembrī gaidāmās Saeimas ārkārtas vēlēšanas, žurnālistiem norādīja EDSO pārstāvis Konrāds Olševskis. Šādu rekomendāciju līdz ar vairākām citām EDSO Latvijai izteica jau pēc 10.Saeimas vēlēšanām.

"Viens no ieteikumiem, ko gribētu uzsvērt, ir tas, ka saskaņā ar EDSO noteiktajām saistībām vēlēšanās ir jāļauj piedalīties no politiskajām partijām neatkarīgiem kandidātiem. Tas ir viens no ieteikumiem, kas norādīts vairākos iepriekšējos ziņojumos," sacīja Olševskis.

Viņa vadītā misija Latvijā ieradusies pēc Latvijas valdības ielūguma. To veido deviņi eksperti, kas uzturēsies Rīgā, kā arī seši novērotāji, kas strādās Latvijas reģionos.

Latvijā tiks īstenota ierobežota vēlēšanu novērošanas misija, kas nozīmē, ka tās uzdevumos neietilpst balsošanas un balsu skaitīšanas novērošana vēlēšanu dienā. Tomēr novērotāji apmeklēs arī vēlēšanu iecirkņus. Novērotāji sekos līdzi priekšvēlēšanu kampaņai, Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) darbam, kā arī ar vēlēšanām saistītu strīdu risināšanai.

Novērotāju uzdevums ir izvērtēt vēlēšanu atbilstību EDSO noteiktajām saistībām un citiem starptautiskajiem demokrātisku vēlēšanu standartiem, kā arī valsts likumiem.

Pēc vēlēšanām notiks novērotāju preses konference par provizoriskajiem secinājumiem, gaidāms arī starpziņojums, bet gala ziņojums tiks publicēts divu mēnešu laikā.

Latvijā

Lai gan latviešu cilvēki ir atturīgāki, mierīgāki un spēj sadzīvot ar mazāk saules un vairāk lietus, tomēr starp mums ir daudz tādu, kas burtiski “slimo” ar Itāliju. Iemīlējušies Itālijā līdz sirds dziļumiem un sakairinātām garšu kārpiņām, arī Latvijā ļaudis meklē dienvidzemes burvību ēdienos, vīnogu dzērienos un dabiskajā priekā par dzīvi.

Svarīgākais