Žagars vēlas vadīt LNO arī turpmāk, lai īstenotu iesāktos projektus

Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars, kuram šā gada decembrī beidzas darba līgums ar operu, labprāt vadītu LNO arī turpmāk.

Žagars ar operas sabiedrisko attiecību pārstāves Ingas Vasiļjevas starpniecību aģentūrai BNS norādīja, ka ar gandarījumu turpinātu iesāktos projektus, kuru realizācijas laiks sniedzas pat 2015.gadā.

"LNO ir izstrādājusi izsmeļošu māksliniecisko plānu gan Riharda Vāgnera, Džuzepes Verdi un Bendžamina Britena jubilejas gadam, gan ēkas 230 gadu svinībām, gan sākti sagatavošanās darbi 2014.gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu un Opera realizēs līdz šim nebijušu latviešu skatuves oriģināldarbu iestudējumu ciklu, kā arī aizsāktas pārrunas par plāniem 2015.gadā, kad Latvija kļūs par eiropas Savienības prezidējošo valsti," plānotos projektus ieskicēja Žagars.

Viņš gan nekomentēja savas izredzes arī turpmāk ieņemt LNO direktora amatu, uz ko Kultūras ministrija saskaņā ar likumu decembrī izsludinās atklātu konkursu. LNO direktors vien paskaidroja, ka konkursi līdz šim nav notikuši, jo tika izmantota LNO likumā paredzētā iespēja līguma termiņa pagarinšānai.

Žagars LNO direktora amatā ir kopš 1996.gada.

Saskaņā ar Latvijas Nacionālās operas likumu, kopš 2008.gada darba līgumu ar LNO direktoru kultūras ministrs slēdz uz laiku, kas nepārsniedz trīs gadus. LNO operas direktoru amatā var iecelt atkārtoti, bet uz to tiek izsludināts atklāts konkurss. Iepriekš līgumu slēdza uz laiku līdz pieciem gadiem un, izbeidzoties šim termiņam, līgumu varēja pagarināt uz jaunu termiņu.

Jau vēstīts, ka LNO orķestra, solistu un kora arodbiedrība trešdien, tiekoties ar kultūras ministri Sarmīti Ēlerti, aicināja atcelt LNO ilggadējo vadītāju Andreju Žagaru no amata, pamatojot prasību ar Žagara nesaimniecisko rīcību ar valsts līdzekļiem.

Savukārt Ēlerte norādīja, ka Žagara atcelšanu no amata nav aktuāls. "Žagaram darba līgums beidzas decembrī. Saskaņā ar LNO likumu Kultūras ministrijai gada beigās būs jāizsludina konkurss uz LNO direktora vietu. Ja Žagars vēlēsies turpināt vadīt LNO, viņš varēs piedalīties konkursā. Protams, tiks izvērtēta arī visu pretendentu līdzšinējā darbība," informēja kultūras ministre.

LNO vadītājs Andrejs Žagars pārmetumus operai par nelietderīgu naudas izmantojumu noraida, saistot tos ar priekšvēlēšanu kampaņu un arodbiedrības vadītāja Alda Grundes vēlmi spodrināt savu kā Nacionālās apvienības deputāta kandidāta tēlu.

Operas finanses pārbaudīs arī Valsts kontrole (VK). Tā jau sākusi ikgadējo finanšu revīziju Kultūras ministrijā, kuras laikā šogad pārbaudīs arī Latvijas Nacionālās operas dotācijas izlietojumu, aģentūrai BNS norādīja valsts kontroliere Inguna Sudraba. Valsts kontroles revīzija KM beigsies nākamā gada 1.maijā.