Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Latgalei būs savs karogs

Biedrība Latgales saeima popularizē un dāvina Māra Rumaka veidoto Latgales karogu, kas gan vēl nav apstiprināts Valsts Heraldikas komisijā. Latgales plānošanas reģiona attīstības padome (LPRAP) ar minēto komisiju aktīvi uzsākusi sarunas par Latgales karoga legalizēšanu.

LPRAP biroja vadītāja Iveta Maļina - Tabūne stāsta, ka Latgales karogs ir zili – balti – zils, kur abu krāsu proporcijas atbilst Latvijas valsts karoga krāsu proporcijām, bet Latgales karoga centrā redzams sarkans vairogs ar grifu, kam galvā ir kronis, bet rokās zobens. Šis simbols tika izmantots Inflantijas vojevodistē laikā no 1629. līdz 1772. gadam, kas atradās visā mūsdienu Latgales teritorijā. Karoga krāsas simbolizē seno Latgali, latgaļus, Latgales dabas bagātības – ezerus, upes, rudzupuķu un linu laukus.

Savukārt Rēzeknes dome atbalstījusi Latgaliešu kultūras biedrības lūgumu pilsētā izvietot skulptūru Latgalietis. To apņēmusies veidot tēlniece Svetlana Skačkova, par Latgalieša prototipu izvēloties rakstnieku, dzejnieku un skolotāju Antonu Kūkoju, - informē Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Zirniņa. Skulptūru nolemts novietot Rēzeknes Festivāla parkā netālu no Atbrīvošanas alejas un Brāļu Skrindu ielas krustojuma. D. Zirniņa bilst, ka Rēzeknes pilsētas pašvaldības no Kultūras pārvaldes budžeta atvēlētais finansējums – 9000 latu – tiks izlietots ģipša modeļa izgatavošanai, kas taps vispirms, bet pašai skulptūrai nepieciešamo 31 000 latu apņēmusies piesaistīt Latgaliešu kultūras biedrība.