Šonakt gaidāmas spēcīgas lietusgāzes

Piektdien virs Skandināvijas dienvidiem pastiprinās ciklons, sestdien tā centrs šķērsos Latviju. Vēlā piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu vietām gaidāmas pat ļoti stipras lietusgāzes, prognozē sinoptiķi.

Jau piektdien dienas otrajā pusē Latviju no rietumiem šķērsos daži lietus mākoņi, bet galvenā nokrišņu zona pāri Latvijai virzīsies naktī uz sestdienu. Daudzviet līs stipri, vietām lietusgāzes būs ļoti stipras - nokrišņu daudzums var pārsniegt 30 milimetru. Iespējams arī pērkona negaiss ar krusu un spēcīgām vēja brāzmām.

Pūtīs mēreni stiprs dienvidaustrumu vējš, kas, sākot no rietumiem, pāries rietumu, dienvidrietumu vējā, vietām īslaicīgi pastiprinoties brāzmās līdz 15-18 metriem sekundē. Gaisa temperatūra sestdienas rītā pazemināsies līdz +12..+15 grādiem, par grādu siltāks būs pretvēja piekrastē.

Sestdien ciklona centrā vējš norims un daudzviet uzspīdēs saule. Brīžiem nedaudz līs, vietām gaidāmas stiprākas lietusgāzes, iespējams pērkona negaiss. Ciklona centrs virzīsies tālāk uz austrumiem, pirms un aiz tā vietām gaidāmas attiecīgi dienvidu un ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 10-15 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra būs +16..+21 grāds.

Svētdien starp mākoņiem biežāk parādīsies saule, arī nokrišņu būs krietni mazāk, jo laikapstākļus jau noteiks augsta spiediena atzars. Vietām - dienas laikā galvenokārt valsts austrumu pusē - nedaudz un īslaicīgi līs. Pūtīs mērens ziemeļrietumu vējš. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +13..+18 grādu, valsts austrumos vietām +9 grādi; dienā gaiss iesils līdz +18..+23 grādiem.

Līdzīga gaisa temperatūra gaidāma arī nākamās nedēļas sākumā, kad pūtīs lēni vēji, vietām īslaicīgi līs, nakts un rīta stundās daudzviet sabiezēs migla.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.