Zoodārza ronene Agnija izlaista jūrā pusceļā starp Roju un Roņu salu

Rīgas zooloģiskā dārza ronenīte Agnija trešdien izlaista jūrā pusceļā starp Roju un Roņu salu, lai tā varētu dzīvot savā dabiskajā vidē, pavēstīja zoodārza informācijas un izglītības nodaļā.

Izvārgušais roņu mazulis, kas aprīļa sākumā tika atrasts netālu no Mazirbes jūras krastā, pirms atlaišanas atpakaļ jūrā bija atkopies un sasniedzis 46 kilogramus lielu svaru. Tas nozīmē, ka viņai ir visai labas iespējas iedzīvoties dabiskajā dzīves vidē jūrā, jo uzkrātie tauki palīdzēs izdzīvot, kamēr tiks apgūta prasme patstāvīgi ķert zivis.

Tāpat pirms atlaišanas ronēna pakaļējā pleznā tika iekniebta gaišzila atpazīšanas zīme ar reģistrācijas numuru. Šis bija vismaz desmitais pelēkais ronis, kurš pēc atkopšanās zoodārzā tiek atlaists jūrā.

Jau vēstīts, ka aprīļa sākumā atrasto ronēnu bija paredzēts atlaist jūrā jau pagājušajā nedēļā, tomēr slikto laika apstākļu dēļ ronēna atlaišana jūrā tika atlikta uz vēlāku laiku.

Gandrīz ik pavasari uz Rīgas zooloģisko dārzu tiek nogādāti jūras krastā atrasti novārguši pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi. Zoodārzā ronēni tiek uzbaroti, un tad tiem zoodārza pārstāvji meklē jaunas mājas citvalstu zoodārzos vai arī izlaiž jūrā.

Zoodārzā paskaidroja, ka divas pēdējās ziemas bijušas visai skarbas un stabilā ledus sega ap Sāmsalas piekrastes salām radījusi ļoti labvēlīgus apstākļus pelēko roņu mazuļu izdzīvošanai. 2010. gada pavasarī zoodārzā nenonāca neviens dzīvotspējīgs ronēns, bet šogad tika atvests tikai viens pelēkais ronēns.

Baltijas jūrā sastopamas trīs roņu sugas, no tām divas – pelēkais ronis un pogainais sīkronis – Latvijas piekrastē uzskatāmas par samērā bieži sastopamām.

Mazuļi roņiem parasti dzimst martā vai aprīļa sākumā.

Svarīgākais