Muižnieks: ES, visticamāk, nenoteiks kvotas bēgļu uzņemšanai

Eiropas Savienība (ES), visticamāk, nenoteiks kvotas bēgļu uzņemšanai, Latvijas Radio piektdien sacīja Latvijas Universitātes Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors Nils Muižnieks.

"Maz ticams, ka Eiropas Savienība varētu centralizēti izdalīt kvotas un piespiest kādu dalībvalsti pieņemt bēgļus. Tā būs lielā mēra Latvijas izvēle, cik mēs cilvēkus uzņemsim. Tas arī būs jautājums, cik profesionāli un atbilstoši starptautiskajiem standartiem strādās mūsu robežsardze un dienesti, kas izskata pieprasījumus pēc patvēruma," skaidroja Muižnieks.

Viņš gan atzina, ka pieprasījumu skaits pēc patvēruma Latvijā ir pieaudzis pēdējā laikā, īpaši no Gruzijas un dažām Āfrikas valstīm, bet tas joprojām ir ļoti mazs, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Eksperts pieļāva, ka nākotnē Latvijā varētu ieplūst bēgļi no Baltkrievijas.

"Baltkrievija piedzīvo smagāko krīzi kopš padomju savienības sabrukuma. Bēgļi un migranti no Baltkrievijas dodas gan uz Krieviju, īpaši uz Poliju un Lietuvu. Uz Latviju maz bijuši, bet, ja situācija turpinās attīstīties negatīvā virzienā, ir gaidāmi arī bēgļi un ekonomiskie migranti," pieļauj Muižnieks.

Jau ziņots, ka nesen Ventspils mērs Aivars Lembergs presē izteicās, ka premjers Valdis Dombrovskis Latvijas vārdā esot devis solījumu par desmitiem tūkstošu Ziemeļāfrikas ieceļotāju uzņemšanu uz pastāvīgu dzīvi. Premjers apgalvojumus par desmitiem tūkstošu ieceļotāju uzņemšanu Latvijā vai kādām kvotām nosauca par absurdiem un nepamatotiem. Arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šo paziņojumu nodēvēja par maldinošiem.