Eksperts: Latvijā reitingi pazeminās visām televīzijām

Latvijā reitingi pazeminās visām televīzijām, taču visvairāk par to būtu jāuztraucas komerctelevīzijām, norāda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece.

Reitinga kritumu piedzīvojušas visas televīzijas, taču tradicionāli zemāks reitings ir sabiedriskās televīzijas kanāliem. Tomēr tajā pašā laikā Latvijas Televīzijas (LTV) reitings ir augstāks nekā Lietuvas sabiedriskajai televīzijai, bet Igaunijas sabiedriskajai televīzijai tas ir salīdzinoši augstākais starp Baltijas valstu sabiedriskajām televīzijām.

Lielākoties reitingu kritums skaidrojams ar mediju digitalizāciju un skatītāju iespējām atrast sev interesantāko no desmitiem un simtiem ārvalstu kanālu.

"Reitingu kritums medijiem ir saistīts ar digitalizāciju, kas, no vienas puses, ir ļoti labs un neizbēgams process nozares attīstībai, bet, no otras puses, tas palielināja konkurenci, ienākot daudziem ārvalstu kanāliem. Ja saskaitām visus reitingus kopā, tad nepilni 40%, ko cilvēki skatās, nav Latvijā veidotas programmas, bet retranslētie vai arī nišu kanāli," paskaidroja Buceniece.

Viņa gan vairākkārt uzsvēra – LTV prioritāte atšķirībā no komerckanāliem nav izklaides raidījumi, kas ir visvairāk skatītais žanrs. LTV kā sabiedriskajam medijam jāraida dažāda programma atbilstoši sabiedriskajam pasūtījumam.

"LTV pirmais kanāls ir visaptverošs, jo ir sarežģīti sabalansēt starp dažādām sabiedrības grupām, kas sabiedriskajam pasūtījumam ir jāatspoguļo un kas arī likumā ir noteikts. Piemēram, cilvēki ar īpašām vajadzībām, ticīgie cilvēki un citas grupas. Sabalansējot visas šīs intereses, reitingu ir grūti saglabāt, jo mediju patēriņā dominē izklaide – tas ir tas, ko lielākā daļa skatītāju meklē televīzijā. Es uzskatu, ka sabiedriskajai televīzijai reitings nav vienīgais un galvenais kritērijs, bet galvenais ir kvalitātes kritērijs, ko ļoti grūti ir izmērīt skaitļos," norādīja NEPLP pārstāve.

"LTV ir jāsaglabā informācijas prioritāte, kultūras raidījumi, jo LTV ir vienīgā televīzija, kas veido raidījumus par kultūru. LTV ir jāpaliek domājošu cilvēku kanālam un kanālam ar nacionālajām interesēm. LTV programmā nekad nedominēs no amerikāņiem iepirktā produkcija," viņa atzina.

Līdz ar to par reitinga krišanu būtu jāuztraucas ne tikai LTV, bet arī LNT, TV3 un Pirmajam Baltijas kanālam (PBK), rezumēja Buceniece.

Savukārt par viedokļiem, ka komerctelevīzijā visvairāk skatītie ir dažādi šovi un ka kaut ko tamlīdzīgu vajadzētu radīt arī LTV, Buceniece sacīja, ka sabiedriskā televīzija to var darīt, bet tam jābūt intelektuālam piedāvājumam.

'"Ja tā ir izklaide, tai jābūt augsta līmeņa izklaidei. Piemēram, Lietuvas televīzijā tapa operdziedātāju šovs, kas līdz ar dalībnieku gaitām sniedza arī izglītojošu elementu par dažādiem komponistiem un skaņdarbiem. Tāds šovs varētu būt arī Latvijas Televīzijā. Taču jāuzsver vēlreiz, ka izklaide nav un nekad nebūs tās prioritāte," viņa klāstīja.

Savukārt, runājot par Latvijas Radio reitingu, Buceniece pastāstīja, ka "viņi ir absolūti reitingu līderi. Latvijas Radio atšķirībā no Latvijas Televīzijas ir jākonkurē tikai ar Latvijā veidotajiem radio, jo FM diapazons ir piesaistīts tikai konkrētai valstij".

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais