Rimšēvičs: Latvijai jābūt gatavai jauniem ekonomiskiem satricinājumiem pasaulē

Latvijai patlaban ir svarīgi sakārtot un stabilizēt savu finansiālo un ekonomisko stāvokli, lai jaunu pasaules ekonomisko satricinājumu dēļ tā netiktu ierauta ekonomiskās lejupslīdes procesā, žurnālistiem ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"[Ar Valsts prezidentu] pārrunājām to, cik svarīgi pašlaik ir apzināties - kad Eiropā un pasaulē ir liela neziņa, kas notiks nākotnē, kas sagaida eiro zonas attīstību, cik svarīgi ir Latvijai sakārtot savas finanses, cik Latvijai ir svarīgi stabilizēt savu finanšu un ekonomisko situāciju, lai tajā brīdī, ja notiek kādi tālāki satricinājumi un attīstība negatīvā virzienā, tad Latvija netiktu ierauta un iesaistīta šajās ekonomiskajās lejupslīdēs, kādas mums varētu draudēt," paskaidroja LB prezidents.

Komentējot, vai pasaulē ir gaidāms jauns ekonomiskās recesijas vilnis, Rimšēvičs norādīja, ka tas ir grūti paredzams. "Tas ir atkarīgs no veselas virknes notikumu, daudzu Eiropas Savienības (ES) valstu valdību un parlamentu lēmumiem, kas būtu skaidri un nepārprotami virzīti uz parādu krīzes iegrožošanu, uz savu finanšu stabilitātes demonstrēšanu, savu banku stabilitātes demonstrēšanu, un tad tas noteikti izdotos - izvairīties no recesijas," viņš teica un minēja, ka svarīgi ir arī tas, vai valstu vadītājiem izdosies pārliecināt parlamentus par budžeta izdevumu samazināšanu.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, vai LB nosacījumi sakrīt ar tiem, ko prezidents vēlas redzēt budžeta konsolidācijas ziņā, Rimšēvičs atzina, ka par to tikšanās laikā netika runāts detalizēti. "Droši vien tagad sāksim tikties regulārāk un biežāk runāsim par šiem jautājumiem," viņš pieļāva.

Prezidenta Preses dienestā aģentūru BNS informēja, ka tikšanās laikā ar LB prezidentu piedalījās arī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis un sarunā tika pārrunāta aktuālā situācija finanšu sektorā un ekonomikas attīstības scenāriji pasaules, ES un Latvijas kontekstā.

Vienlaikus sarunas dalībnieki atzina, ka 2012.gads Latvijas turpmākai attīstībai būs izšķirīgi nozīmīgs, tādēļ mūsu valsts politiķiem un nākamajiem valdības pārstāvjiem būtu jāpieņem tādi lēmumi, kas apliecinātu, ka Latvija nav mainījusi mērķtiecību un apņēmību krīzes pārvarēšanas programmā un pilda visas uzņemtās saistības.

Rimšēvičs tikšanās gaitā arī uzsvēra, ka nozīmīgs aspekts finanšu stabilizācijas procesā būs arī valsts parāda apkalpošanas izmaksu samazināšana, ko lielā mērā ietekmēs budžeta konsolidācijas gaita un reālie ekonomikas attīstības rādītāji.

Saskaņā ar Preses dienestā teikto sarunas noslēgumā puses vienojās, ka turpinās konsultatīvu sadarbību, lai analizētu aktuālos procesus Latvijas un pasaules ekonomikā, kā arī lai izveidotu Stratēģiskās attīstības komisiju, kuras darbs noritētu konkrētos iepriekš definētos virzienos, iekļaujot dažādu jomu profesionāļus un autoritātes.

Jau vēstīts, ka pašlaik valda bažas, ka saistībā ar parādu krīzi eiro zonā un ASV pasaules ekonomika var piedzīvot jaunu, iespējams, vēl smagāku recesiju nekā 2008.-2009.gadā. Šīs bažas pieņēmās spēkā pēc 5.augusta, kad reitingu aģentūra "Standard & Poor's" pirmo reizi vēsturē pazemināja ASV kredītreitingu.

Pēdējās nedēļas laikā notikuši smagi satricinājumi pasaules finanšu tirgos, kuru laikā krasi samazinājās akciju cenas fondu biržās un līdz arvien jauniem rekordlīmeņiem pieauga tā dēvēto drošā patvēruma aktīvu, tostarp zelta un Šveices franka, cenas.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais